Opiskelijan opas
Humakissa opiskelijan opintojen ohjaus ja valmennus nähdään laajana, opiskelijaa ammatillisesti kehittävänä ja tukevana kokonaisuutena, joka on kaikkien Humakissa työskentelevien yhteistä työtä. Täältä löydät opiskelijoille laaditut ohjauksen ja valmennuksen huoneentaulut sekä kuvauksen siitä, miten ammatillista kehittymistäsi seurataan opintojen aikana pidettävissä kehityskeskusteluissa.
Opiskelijan opas - Opinnot - Ohjaus ja valmennus opintojen aikana
Humakissa ohjaus sisältää opinto-ohjauksen ja siihen kuuluvan tieto- ja neuvontatyön. Valmennuksen keskiössä on työelämälähtöisyys ja opiskelijan oma ammattiala.
Ohjausta ja valmennusta toteutetaan opintojen ohjauksen ja valmennuksen periaatteiden pohjalta. Niin AMK-tutkinto-opiskelijoiden kuin avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijoiden opintojen aikainen ohjaus ja valmennus eri toimijoiden näkökulmasta on kuvattu huoneentaulujen avulla. Huoneentaulut selventävät eri toimijoiden rooleja ja vastuita ohjauksen ja valmennuksen prosessissa. Niiden avulla osaat olla yhteydessä oikeaan tahoon ohjaustarpeestasi riippuen.
Tutustu alla tarkemmin periaatteisiin, joiden pohjalta ohjaus- ja valmennustyötä toteutetaan sekä huoneentauluihin.
Humakissa on laadittu opintojen ohjauksen ja valmennuksen periaatteet, joiden pohjalta työtä toteutetaan. Periaatteet on laadittu Opetushallituksen Hyvän ohjauksen kriteerit -julkaisun ja eAMK-hankkeessa laadittujen Digiohjauksen laatukriteerien pohjalta.
Tutustu tarkemmin kuvan sisältöihin klikkaamalla kysymysmerkkejä. Voit halutessasi kuunnella kysymysmerkeistä avautuvien tekstilaatikoiden sisällöt valitsemallasi äänellä ja kielellä. Klikkaa tarvittaessa Fullscreen-painiketta kuvan alapuolella, niin näet kuvan suurempana. Pääset kuvaan myös tästä.
Tutustu tarkemmin kuvan sisältöihin klikkaamalla kysymysmerkkejä. Voit halutessasi kuunnella kysymysmerkeistä avautuvien tekstilaatikoiden sisällöt valitsemallasi äänellä ja kielellä. Klikkaa tarvittaessa Fullscreen-painiketta kuvan alapuolella, niin näet kuvan suurempana. Pääset kuvaan myös tästä.
Jokaiselle Humakin kampukselle on nimetty opinto-ohjaaja, jonka keskeisiin tehtäviin kuuluu auttaminen, mikäli kohtaat opintojesi aikana haasteita. Opinto-ohjaajat työskentelevät kanssasi erilaisin tavoin. Voit sopia yksilötapaamisen kasvotusten tai etäyhteydessä verkossa ja osallistua kuukausittain järjestettäviin pajoihin ja teemapäiviin. Lisätukea saat myös osallistumalla vapaasti valittaviin opintojaksoihin:
Opinto-ohjaajat toimivat myös alueiden opiskelijahyvinvoinnista vastaavina lehtoreina.
Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@humak.fi.
Voit varata ajan opinto-ohjaajalle Pepin Opiskelijan työpöydältä löytyvällä Tapaamisajat-toiminnolla. Katso ohjeet tästä. Mikäli et löydä Tapaamisajat-toiminnon kautta ohjausaikaa opinto-ohjaajallesi, olethan yhteydessä asianomaiseen opinto-ohjaajaan.
Lue Humakin opintopsykologin palveluista Opiskelijahyvinvointi ja -terveys -sivulta.
HOPS-valmentajasi antaa sinulle vuosikurssi- ja pienryhmätasoisen valmennuksen lisäksi yksilövalmennusta, jossa keskitytään henkilökohtaiseen ammatilliseen kasvuusi, kehittymiseesi sekä uranäkymiisi. Ammatillisen kehittymisen seuranta tapahtuu vuosittaisissa kehityskeskusteluissa. Kehityskeskustelussa huomioidaan koulutuksesta riippuen yleiset ja kunkin ammattialan alakohtaiset kompetenssit.
Valmennus sisältyy AMK-tutkinnoissa Ammatillinen kehittyminen 5 op -opintojaksoon.
Ensimmäinen kehityskeskustelu käydään heti opintojesi alussa. Sovi keskustelusta valmentajasi kanssa ja tee vapaamuotoinen AHOT-suunnitelma. HOPS-valmentaja tarkistaa suunnitelman kehityskeskustelussa ja kirjaa yhdessä sovitut asiat HOPSiisi. Tarkistetun suunnitelman pohjalta tiedät, mille opintojaksoille sinun tulee ilmoittautua ja minkä opintojen osalta teet hakemuksen eAHOT-työkaluun. Opiskelijan AHOT-ohjeisiin pääset tästä.
Ohessa on kuvattu kehityskeskusteluiden suuntaa antavat sisällöt koko opintojesi aikana. Huomaa, että keskusteluiden sisällöissä, ajankohdissa ja määrissä saattaa olla koulutus- ja toteutuskohtaisia eroavaisuuksia.
Sivusta vastaa: Emilia Lehtonen,
Koulutussuunnittelijat,
Viimeksi päivitetty: 15 maaliskuun, 2023