Harjoittelu ulkomailla otsikkoteksti

Sivu on päivityksessä.

Kiinnostaako harjoittelu ulkomailla?

Humakissa sinun on mahdollista suorittaa harjoittelu ulkomailla. Vaihtopaikkoja ja organisaatioita on eri puolilla maailmaa.

Kansainväliseen harjoitteluun pätevät samat opinnolliset periaatteet kuin muuhunkin Humakissa tarjottavaan opetukseen. Sinun on jo ennen harjoitteluun pyrkimistä otettava selvää niistä mahdollisuuksista, joita vastaanottava organisaatio tarjoaa, ja saatettava nämä sopusointuun oman henkilökohtaisen opintosuunnitelmasi kanssa. Yhteistyö sinun, HOPS-valmentajan ja Erasmus-koordinaattorin välillä on ehdoton edellytys onnistuneelle kansainväliselle harjoittelulle.

Harjoitteluvaihtoihin liittyvät ilmoitukset löydät Teamsista Humak – StudyInternationally -kanavan tiedostoista.

Linkki opiskelijan Erasmus-peruskirjaan

Jos ole harjoittelussa ulkomailla vähintään 2 kuukautta, voit lisätä vaihtojakson osaksi Global Talent –osaamistasi. Tarkemmin tietoa Global Talent -osaamismerkistä löydät Global Talent-osaamismerkki-sivulta.

Tärkeän osan ammattikorkeakoulututkinnosta muodostaa opintoihin pakollisena kuuluva harjoittelu, jonka laajuus on vähintään 30 opintopistettä. Harjoittelun tarkoi­tuksena on tutustuttaa opiskelija ammattialaansa ja antaa hänelle mahdollisuus soveltaa oppi­maansa käytäntöön.

Harjoittelun tai osan siitä voi suorittaa myös ulkomailla. Humak avustaa harjoittelupai­kan järjestämisessä, mutta opiskelija voi hankkia paikan myös itse. Koulutusalan harjoittelusta vastaavat henkilöt ja kampusten kansainvälisyyskoordinaattorit auttavat tarvitta­essa opiskelijaa käytännön järjestelyissä. Harjoitteluun lähtevät voivat hakea Erasmus-apurahaa.

Erasmus-apurahalla tuettavan kansainvälisen harjoittelun vähimmäiskesto on 2 kuu­kautta ja enimmäiskesto 12 kuukautta. Opiskelijan on mahdollista yhdistää toisiinsa kansainvälisessä ympäristössä tapahtuvan opiskelu- ja harjoittelujakso. Edellytyksenä on, että harjoittelu tapahtuu saman vastaanottavan korkeakoulun valvonnassa, ja että opiskelujakso ja harjoittelujakso seuraavat välittömästi toisiaan. Yhdistetyn jakson pituus on yhteensä vähintään 3 kuukautta.

Erasmus-apurahaa kansainväliseen harjoitteluun voivat hakea myös ensimmäisen vuo­den opiskelijat.

EUn ulkopuolelle suuntautuva Globaalin liikkuvuusohjelman mukainen harjoittelu on myös mahdollinen. EUn ulkopuolelle suuntautuvan harjoittelun tukemisessa päätökset tehdään tapuskohtaisesti joten jos sinulla on tiedossa mahdollinen harjoittelukohde EUn ulkopuolella niin ole ensin yhteydessä Humakin Erasmuskoordinaattoriin.

Tietoa muista kansainväliseen harjoitteluun liittyvistä mahdollisuuksista löytyy Opetushallituksen sivuilta ja harjoittelupaikkoja voi hakea myös ohjelmalla www.erasmusintern.org.

 Haku on jatkuva, ja sen voi aloittaa vasta, kun harjoittelupaikka on varmistunut ja harjoittelusopimus on allekirjoitettu. Hakulomake on syytä täyttää viimeistään kuukausi ennen harjoittelun alkua. EU:n ulkopuolelle harjoitteluun hakeutuvien on syytä olla ensin yhteydessä kv-koordinaattoriin.

Hakemusten arvioinnin tekevät oma valmentaja ja Erasmus-koordinaattori. Arvioinnissa huomioidaan valmentajan hyväksymä harjoittelusuunnitelma ja kaikille hvväksytyille Erasmus-kriteerit täyttäville harjoitteluille myönnetään apuraha.

Kun korkeakoulu on hyväksynyt opiskelijan hakemuksen kansainväliseen harjoitteluun, täytetään seuraavat asiakirjat ennen harjoittelun alkamista:

1. Erasmus-harjoittelijavaihdon rahoitussopimus

2. Harjoittelusopimus (Learning Agreement Traineeship Form) ja harjoittelun suunnittelu

  • Harjoittelusopimuksen hyväksyvät sekä opiskelija, lähettävä korkeakoulu että vastaanottava yritys/organisaatio. Sopimuksesta käyvät ilmi mm. harjoitteluun liittyvä ohjelma, opiskelijan työtehtävät, tavoiteltavat oppimistulokset sekä harjoittelun arviointi.
  • Harjoittelun sisällön suunnittelemisesta vastaa valmentaja joka huolehtii siitä, että opiskelija ja harjoitteluun sisältyvien opintojaksojen vastaavat lehtorit yhdessä vastaanottavan organisaation edustajan kanssa laativat harjoittelun sisällön. Harjoittelun sisällön suunnittelussa noudatetaan yleisiä suunnitteluohjeita harjoittelukäsikirjan mukaisesti.
  • Erasmusharjoittelusopimuksen (Learning agreement for traineeship) allekirjoittaa valmentaja. Tarvittaessa voidaan käyttää myös lisäksi opintojakson vastaavan lehtorin allekirjoittamaa Hform-sopimusta.  Erasmuksen sopimuspohjan käyttäminen on kuitenkin pakollista. Esitäytettyjä lomakepohja Eurooppalaiseen ja EUn ulkopuoliseen harjoitteluun saa Erasmuskoordinaattorilta.

  • Tarvittavat muutokset sopimukseen tulee tehdä kirjallisesti kuukauden kuluessa siitä, kun opiskelija on saapunut vastaanottavaan organisaation. Mahdollisiin myöhempiin muutoksiin tulee olla kaikkien kolmen osapuolen suostumus.
  • Sopimus sisältää myös liitteen, johon on määritelty osapuolten vastuut ja roolit.

4. Vaihtoon valmentava opintojakso (3 op)

  • Ennen kansainväliseen harjoitteluun lähtöä opiskelijan on myös suoritettava vaihtoon valmentava opintojakso.
  • Opintojaksolla perehdytetään kulttuurien kohtaamiseen ja tarjotaan tilaisuus vaihdossa olleiden opiskelijoiden kokemusten jakamiseen. Opintojakson suorittaminen on syytä aloittaa hyvissä ajoin ennen harjoittelun toteutumista.  Tehtäviin sisältyy myös raportin kirjoittaminen sekä palautelomakkeen täyttäminen, jotka laaditaan vasta harjoittelun jälkeen.
  • Harjoitteluun lähtevien on palautettava vaihtoon valmentavan opintojakson tehtävät koulutusohjelmassa sovitulla tavalla.
  • Lisätietoja vaihtoon valmentavasta opintojaksosta saa oman koulutusohjelman kv-asioista vastaavalta lehtorilta.

5. Lähtövalmennus

  • Ennen harjoitteluun lähtöä opiskelijan on osallistuttava toukokuussa järjestettävään lähtövalmennukseen.

6. Kielitaitovaatimus

  • Kielitaitovaatimuksena kv-harjoittelijan englannin osalta on eurooppalaisen viitekehyksen mukainen taso B2.
  • Itsearviointina suoritettu testi liitetään vaihtohakemukseen.
  • Kielipassin lisäksi ennen vaihtojaksoa on tehtävä EU:n oma kielitaidon testaus European Online Linguistic servicen kautta. Tarkemmat ohjeet kielitestiin osallistumisesta lähetetään vaihtoon valituille opiskelijoille sähköpostilla.

Apurahan tarkoituksena on korvata vaihdosta aiheutuvia lisäkustannuksia. Apuraha myönnetään yksittäiselle opiskelijalle ulkomaan opintojakson keston mukaan. Kalleimpiin maihin (Itävalta, Tanska, Ranska, Irlanti, Italia, Liechtenstein, Norja, Ruotsi, Sveitsi) lähteville myönnetään kaikille samansuuruinen kuukausiapuraha, joka on vähintään 540 €/kk.

Kaikkiin muihin ohjelmamaihin lähteville myönnetään hieman alempi kuukausiapuraha, joka on vähintään 490 €/kk (sama summa koskee kaikkiin ko. ryhmän maihin lähteviä).

Apurahan myöntämisen ehtona on, että opintojakson kesto on vähintään 3 kuukautta. Apurahalomake on syytä toimittaa Opiskelijapalveluihin (erasmusmobility@humak.fi) viimeistään neljä viikkoa ennen harjoittelun alkamista.

Huom. Apurahat näkyvät opiskelijan pankkitilillä neljän viikon jälkeen, kun erasmuskoordinaattori on saanut lomakkeen opiskelijalta.

Apuraha maksetaan kahdessa osassa (80 % ennen, 20 % jälkeen), mutta apuraha voidaan periä takaisin osittain tai kokonaan jos opiskelija ei suorita kaikkia vaihtoon liittyviä toimenpiteitä.

Harjoittelu toteutuu ensisijassa työpaikalta saatavan ohjauksen mukaisesti, mutta yksikön kv-asioista vastaava lehtori/yliopettaja on säännöllisesti yhteydessä myös harjoitteluorganisaation edustajaan ja opiskelijaan sekä huolehtii siitä, että harjoittelu vastaa sille asetettuja tavoitteita.

Opiskelijan tulee toimittaa seuraavat asiakirjat kuukauden sisällä harjoittelusta paluun jälkeen:

1. Työtodistus Traineeship Certificate

  • Työtodistus sisältää tiedot sopimuksen mukaisesti suoritetuista työtehtävistä. Todistus tai opintojen hyväksilukeminen voidaan jättää antamatta, jos opiskelija ei täytä vastaanotta­van organisaation ammatillisia vaatimuksia tai ei muuten noudata sovittuja ehtoja.
  • Työtodistus palautetaan harjoittelusta vastaavalle lehtorille. 

2. Raportit (harjoitteluraportti ja EU-survey)

  • Kaikilla harjoitteluun lähtevillä opiskelijoilla on raportointivelvollisuus. Raportti on rahoi­tuksen myöntämisen ehto ja edellytys sille, että opiskelija on oikeutettu apurahan saamiseen. Mikäli opiskelija jättää raportin laatimatta, jo myönnetty rahoi­tus voidaan myös periä takaisin.
  • Opiskelija laatii raportin ulkomailla suoritetusta harjoittelusta ja lataa sen Teamsiin Opiskelijoiden KV-harjoitteluraportit -kansioon. Raportin mallipohja löytyy Vaihtoon lähtijän muistilista-sivulta.
  • Tämän lisäksi opiskelijan tulee täyttyy EU-surveyn osallistumiskyselyn. Opiskelija saa linkin kyselyyn automaattisesti sähköpostilla vaihdon jälkeen.

3. Muut asiakirjat

  • Opintojaksojen hyväksi lukemisen kannalta ennalta sovitut mahdolliset muut tehtävät opiskelija palauttaa tehtävien tarkistuksista vastaaville lehtoreille.

Sivusta vastaa: Opintotoimisto,
Viimeksi päivitetty: 31 maaliskuun, 2025