Monta kirjoittajaa
Jos lähdeteoksen kirjoittajia on kaksi, heidän sukunimiensä väliin laitetaan &-merkki. Mikäli heitä on kolme tai useampia, mainitaan vain ensimmäinen kirjoittaja ja sen jälkeen ym.
- Hyvä yleiskieli ei ole riittävä tae selkokieltä tarvitseville ihmisille (Leskelä & Uotila, 2020, s. 232).
- Asiantuntijoiden tapa jäsentää omaksumaansa tietoa perustuu ydinasioiden ymmärtämiseen ja käsitteellistämiseen. He hahmottavat tietoa merkityksellisinä rakenteina ja kokonaisuuksina. (Bransford ym., 2000, s. 31–32, 36.)
Monen lähteen viitteessä kirjoittajien nimet tulevat peräkkäin ajalliseen järjestykseen samojen sulkeiden sisään. Lähteitä erottamaan käytetään puolipistettä. HUOM: alla olevassa esimerkissä Adams Becker on yhden henkilön sukunimi, vaikka onkin kirjoitettu ilman väliviivaa.
- Oppimisen muotoilua ja uudelleen suunnittelua tulisi entisestään vahvistaa, jotta yhteisöllinen oppiminen mahdollistuu ja oppimisen sisällöt koetaan merkityksellisiksi (Gibson, 2013; Lonka, 2015; Traxler & Kukulska-Hulme, 2016; Adams Becker ym., 2017).
Yhdistetty lähdeviittaus useasta eri lähteestä
Mikäli usea lähde viittaa samaan asiaan, lähdeviittaukset voi yhdistää. Tällöin lähteet on tapana sijoittaa ikäjärjestykseen, vanhin ensiksi, ellei niille ole muuta perusteltua järjestystä (esim. tärkeysjärjestys).
• Kolmannelle sektorille ulkoistamisen haasteita sitä vastoin ovat toiminnan rahoituksen epävarmuus, järjestöväen ikääntyminen ja aktiivisten toimijoiden vähäinen määrä (Jurvansuu, 2002, s. 14; Heikkala, 2003, s. 13; Opetus- ja kulttuuriministeriö, 2011, s. 23, 31–32).
Viitteet voi yhdistää samaan viittaukseen ainoastaan silloin, kun kaikki lähteet ovat samaa mieltä kaikesta siitä asiasta, johon viittaus kohdistuu. Mikäli lähteet eivät ole yksimieliset, lähteet täytyy kohdentaa tarkasti, jopa kesken virkkeen.
• Oppimisteorioita ovat täydentäneet tutkimukset oppimistyyleistä (esim. Kolb, 2005) ja moniälykkyyden käsitteestä (Gardner, 1996).
Usea lähde samalta tekijältä samana vuonna
Jos samassa tekstissä lainataan saman tekijän samana vuonna tekemiä lähteitä, nämä on tarpeen erottaa toisistaan jollain yksiselitteisellä tavalla. Erotinmerkkinä käytetään pikkuaakkosta. Jokainen eri lähde saa siis oman pikkuaakkosensa, jota käytetään sekä lähdeviittauksessa että lähdeluettelomerkinnässä.
Mikäli lähteiden ajallinen järjestys on tiedossa, pikkuaakkosten järjestys noudattaa ikäjärjestystä. Mikäli se ei ole tiedossa, kirjoittaja voi itse päättää niiden keskinäisen järjestyksen. Kirjoittajaa ei tarvitse mainita kuin alussa. Vuodet ja sivunumerot erotellaan puolipisteillä ja pilkuilla. Jos sivunumeroita ei ole, vuodet erotellaan pilkuilla.
• Humakissa varmistetaan perustutkinto-opiskelijan informaatiolukutaitojen kehittyminen läpi opintojen niin, että opintojen alussa perehdytään tiedonhankinnan perustaitoihin, tiedon arviointiin ja eettiseen käyttöön. Opintojen keskivaiheessa korostuu tiedonlähteiden monipuolinen käyttö ja tiedontarpeiden arviointi. Loppuvaiheen opiskelijalta edellytetään sujuvia taitoja tiedonhankinnassa ja käytössä erityisesti kehittämistoiminnassa. (Humanistinen ammattikorkeakoulu, 2018a, s. 5; 2018b, s. 8; 2018c, s. 8.)
Kirjoittajakeskeisellä viittaamisella vivahteikkuutta tekstiin
Lähteeseen voidaan viitata myös ns. kirjoittajakeskeistä viittausta käyttäen. Tuolloin lähdeviittaus lyhenee pelkäksi julkaisuvuodeksi ja mahdolliseksi sivunumeroksi, jotka on sijoitettu välittömästi lähteen kirjoittajan nimen perään.
Kirjoittajakeskeinen viittaus korostaa viittauksella merkityn tiedon esittäjää. Se viestittää, että kyseessä on nimenomaan tämän henkilön (tai tahon) tulkinta. Kirjoittajakeskeisyydellä voidaan myös korostaa sanojan (tai tahon) arvovaltaa ja asemaa tai muuta sellaista tekijää, jonka vuoksi juuri hänet on nostettu tällä tavoin esille.
Ensimmäisellä kerralla kirjoittajakeskeisessä viittauksessa kerrotaan aina henkilön etunimi ja titteli tai muu ominaisuus. Tämä kertoo lukijalle, mistä näkökulmasta henkilö tarkastelee asiaa. Sen jälkeen niitä ei tarvitse mainita enää samassa tekstissä, vaan sukunimi (ja vuosiluku sekä mahdollinen sivunumero) riittää.
- Kuten tanssitaiteen tohtori Kirsi Törmi (2021, s. 466–469) muistuttaa, taiteellinen prosessi on aina myös vuorovaikutusprosessi, jossa ”eläin meissä” eli autonomisen hermoston vaistomainen toiminta on läsnä.
- Erilaisten oppijoiden liiton (2022) arvion mukaan noin 10–20 prosentilla väestöstä on jokin oppimisvaikeus.
Mikäli kirjoittajia on kaksi, kirjoittajien väliin laitetaan ja-sana kirjoittajakeskeisessä viittauksessa.
- Raine Koskimaa ja Tanja Välisalo (2022, s. 250) ovat tarkastelleet laajasti leikin kasvavaa roolia kulttuurissa; ilmiötä he kutsuvat ludifkaatioksi eli leikillistymiseksi, jossa leikkiin liittyvät ominaisuudet laajenevat osaksi muuta kulttuuria, ja toteavat erityisesti aikuisten leikkisyyden olevan yhä hyväksyttävämpi osa kulttuuria.
Mikäli kirjoittajia on kolme tai useampia, mainitaan vain ensimmäinen nimi ja sen lisäksi esimerkiksi sanat ”ja kollegat” tai ”ja kumppanit” tai jokin muu sana, joka kuvastaa ryhmän luonnetta.
- Jantunen ja kollegat (2019, s. 15) toteavat, että sekä empatia että myötätunto kasvavat leikkiessä, koska niissä otetaan rooleja, jotka saattavat poiketa omasta käytöksestä paljonkin.
Kirjoittajakeskeisyyttä voi käyttää myös silloin, kun haluaa aloittaa kappaleen viittauksella ja päättää sen esimerkiksi toiseen viittaukseen tai omaan pohdintaan. Tuolloin on kuitenkin otettava huomioon edellä mainittu korostava merkitys ja harkittava, sopiiko se kulloiseenkin kontekstiin. Pienillä tekstinsisäisillä valinnoilla voi osoittaa lukijalle, missä viittausten rajat kulkevat. Kirjoittajakeskeinen viittaus tuo tekstiin vaihtelua ja rytmiä.
Alla olevassa esimerkkitekstissä ensimmäinen virke viittaa Timosen teokseen ja lopun virke on kirjoittajakeskeinen viittaus Paavilaisen, Rantasen ja Torikan teokseen. Väliin jäävä teksti on kirjoittajan omaa päättelyä.
- Opiskelijan oppiminen digiympäristöissä on osallistumista ja yhteisössä toimimista (Timonen, 2016, s. 33). Jotta nämä kaksi seikkaa toteutuisivat ja tukisivat oppimista mahdollisimman hyvin, on valmentajan keskityttävä yhteisöllisyyden edistämiseen. Ilman yhteisöllisyyttä on vaikeaa muodostaa – niin oppimisen kannalta kuin ammatillisia – toimivia verkostoja, jotka taas ovat olennaisessa osassa verkko-oppimisessa etenemisessä. Ja, kuten opiskelijakunta HUMAKOn Salla Paavilainen ja kollegat (2016, s. 91) toteavat, on yhteisöllisyyden syntymiseksi tärkeää tuntea muut opiskelijat.
Toissijainen viittaaminen on aina viimeinen vaihtoehto
Toisinaan alkuperäinen tieto vääristyy, jos se kulkee monen tulkitsijan kautta. Siksi lähtökohtaisesti käytetään pelkästään alkuperäisiä lähteitä. Joskus kuitenkaan alkuperäislähdettä ei ole saatavilla tai sen hankkiminen on kohtuuttoman vaikeaa. Se voi esimerkiksi olla kirjoitettu kielellä, jota itse ei hallitse. Viitattaessa toissijaisen lähteen kautta alkuperäiseen lähteeseen on viittausmerkinnässä oltava molemmat lähteet. Lähdeluetteloon merkitään vain se teos, jonka olet itse nähnyt eli alla olevassa esimerkissä Heikkinen, 2009.
Tämä tarkoittaa, että Heikkisen teoksessa vuodelta 2009, sen sivulla 124, on viitattu Virtasen vuonna 1996 kirjoittamaan teokseen. Virtasen teosta ei ole saatu käsiin, jonka vuoksi on jouduttu luottamaan siihen, että Heikkinen on tulkinnut häntä oikein.
- Virtanen (1996) osoittaa, että itse Julius Caesar kantoi syvää huolta gallialaisten itsepäisyydestä (Heikkinen, 2009, s. 124).
Toissijaisen viittauksen voi merkitä myös suoraan lähdeviittaukseen:
- (Heikkinen, 2009, s. 124, Virtasen, 1996, s. 12 mukaan)