Peppi – Opiskelijan työpöytä

Humakissa on käytössä Peppi-oppilaitosjärjestelmä. Pepin kautta hoidat opintojesi aikana tärkeitä käytännön asioita, kuten ilmoittautumiset toteutuksille ja lakisääteisen lukuvuosi-ilmoittautumisen. Opiskelijan työpöydältä löydät myös HOPSisi, ajoitat opintosi ja seuraat niiden edistymistä.

Mitä Opiskelijan työpöytä sisältää?

Kirjautuminen Peppiin

Kirjaudu Peppiin Humak-tunnuksella HAKA-kirjautumisen kautta osoitteessa https://student.peppi.humak.fi/

Opiskelijan työpöydän aloitusnäkymä

Opiskelijan työpöydällä sinulla on pääsy useimmin käytettyihin toimintoihin kuvallisten painikkeiden kautta: HOPS, Suoritusote, Tilavaraukset, Tapaamisajat ja Lukkarikone. Työpöydän yläreunassa on Peppi-valikko, jossa ovat työpöydällä olevat toiminnot ja muita lisätoimintoja. 

Oikeassa yläkulmassa on oma nimesi, josta saat esille asetukset. Täältä voit myös tarvittaessa kirjautua ulos.

Asetuksissa ilmoitat mm. yhteystietosi, näet opiskeluoikeutesi, voit vaihtaa käyttöliittymän kielen ja Asetukset-painikkeella pääset katsomaan opiskelu- ja henkilötietojasi. Mikäli sinulla on useampi opiskeluoikeus, niin valitse, minkä tietoja ja suorituksia haluat katsella. Jos sinulla on voimassa olevat tunnukset Peppiin, voit tarkastella myös päättyneitä opiskeluoikeuksiasi. Voit tarvittaessa muokata henkilötietoja, yhteystietoja, tietojen luovutuslupia, kertoa lähiomaisesi tiedot ja tallentaa halutessasi oman kuvasi.

 

HOPS

Henkilökohtaisen opintosuunnitelman (HOPS) avulla suunnittelet ja aikataulutat opintosi, seuraat opintojesi etenemistä sekä keskustelet HOPS-valmentajasi kanssa. HOPSin suunnittelua ja aikatauluttamista varten on erilaisia välilehtiä, joiden ohjeet löydät alta.

Sivun yläreunassa on lisäksi merkittynä, mitä opetussuunnitelmaa noudatat, mikä HOPSin versio on esillä, pudotuslista HOPSin valintaan, painikkeita HOPSin käsittelyyn valmentajan kanssa. Kun HOPS-valmentaja hyväksyy HOPSisi, niin sinulle muodostuu tässä tilanteessa aina myös HOPSistä luonnos-versio (draft), jota voit halutessasi muokata.

Sivun oikeassa reunassa on näkyvillä opiskeluoikeuteen liittyviä tietoja, voimassa olevan HOPSin status, yhteenvetotietoja opinnoista, viestejä HOPSiin tai sen opintojaksoihin liittyen lehtoreilta ja huomioita ilmoittautumisista sekä suorituksista. Lisäksi voit tarvittaessa tulostaa opintosuoritusotteesi Lataa opintosuoritusote (PDF) -painikkeella.

Tarkastelu-välilehdellä on ajantasainen HOPS, joka pohjautuu opiskeluoikeutesi oletusopetussuunnitelmaan.

Klikkaa kysymysmerkkiä HOPS-rakenteen yläpuolella (ks. alapuolella oleva kuva). Saat näkyviin HOPSissä käytettävät symbolit. 

HOPSin symbolit

Huomaa, että mikäli opintojaksosta on hylätty arvosana (0), niin ikonina näkyy “Ilmoittautuminen käynnissä”-kuvake (vilkkuva violetti), jos ko. opintojaksosta on olemassa toteutus, johon on ilmoittautumisaika parhaillaan käynnissä. Tämän avulla pyritään antamaan viite siitä, että voit suorittaa opintojakson tarvittaessa jonkin toisen toteutuksen kautta.

HOPSin kommentointi

Voit pyytää HOPS-valmentajalta kommentteja HOPSin jatkotyöstöön Lähetä kommentoitavaksi -painikkeella. Täytä esille tulevan lomakkeen kentät, vastaanottajaksi oma HOPS-valmentaja, viestin aihe ja sisältö. Muista allekirjoittaa viestisi. Viesti menee HOPS-valmentajan sähköpostiin, mutta viestin lähettäjää ei siinä ole.

HOPSin hyväksyntä

Voit pyytää HOPS-valmentajaa hyväksymään HOPSin Lähetä hyväksyttäväksi -painikkeella. Täytä esille tulevan lomakkeen kentät, vastaanottajaksi oma HOPS-valmentaja, viestin aihe ja sisältö. Muista allekirjoittaa viestisi. Viesti menee HOPS-valmentajan sähköpostiin, mutta viestin lähettäjää ei siinä ole.

HOPSin hyväksyminen luo uuden HOPS-version, jota et enää voi muokata. Hyväksytyn HOPSin pohjalta syntyy kuitenkin välittömästi luonnostilassa oleva HOPS (draft), jossa voit tarvittaessa tehdä HOPSin jatkotyöstöä. HOPS-version voit valita Valitse HOPS-versio -pudotuslistasta.

Lisää merkintä -toiminnolla voit tehdä opintojaksoon liittyviä omia merkintöjä tai lähettää opintojaksoon liittyviä kysymyksiä HOPS-valmentajalle.

 1. Klikkaa opintokokonaisuuden tai opintojakson nimen perässä näkyvää + -merkkiä tai puhekupla-kuvaketta. Puhekupla on näkyvissä, mikäli merkintöjä on jo kirjattu. Huom. Pepin 4.2.5 version päivityksen myötä merkinnästä ei tule enää puhekuplaa hopsille. Tämä korjataan tulevaisuudessa. 
 2. + -merkistä tulee esille samanlainen lomake kuin HOPSin viestityksessä. Lomakkeen yläreunassa lukee, mitä opintojaksoa se koskee.
 3. Vastaanottajaksi merkitään HOPS-valmentaja tai opintojakson opettaja, jolloin viesti näkyy opettajan työpöydällä, sähköpostissa ja opiskelijan HOPSissä opettajan tarkastellessa sitä.
 4. Muista allekirjoittaa viesti nimelläsi. Jos et merkitse vastaanottajaa, niin merkintä näkyy vain sinulle.
 5. HOPS-valmentaja voi lähettää merkintöjä sinulle. Saat merkinnästä viestin sähköpostiisi ja viesti generoi puhekuplan ko. opintojakson kohdalle.

Huomaa, että merkintöjä, joita et ole lähetetty lehtorille, ei voida poistaa. Merkinnän, jonka olet lähettänyt lehtorille, voi lehtori poistaa.

HOPS-tehtävien vastaanottaminen

Katso HOPS-tehtävien vastaanottamiseen liittyvä ohjeistus tästä.

Suodatusvalinnat

Suodatusvalinnoilla voit rajata, mitä opintoja HOPSissa haluat tarkastella.

Opintojen valinta -välilehdellä voit sisällyttää tai jättää pois HOPSistasi valinnaisia ja vapaasti valittavia opintoja. HOPSisi on muodostettu opetussuunnitelman pohjalta ja siinä on mahdollisesti kaikki opetussuunnitelman tarjoamat opinnot, joita kaikkia et tule opiskelemaan. Opintojen valinta tehdään alla olevan kuvan mukaisilla painikkeilla.

Lisää vertailuun

Kun jätät pois opintojakson HOPSistasi, niin opintopisteiden laskenta Tarkastelu-välilehdellä tehdään automaattisesti. Voit myöhemmin sisällyttää opintojakson uudestaan.

Voit opiskella muita kuin opetussuunnitelmassa esitettyjä opintojaksoja ja sisällyttää ne vapaasti valittaviin opintoihin.

 1. Klikkaa opintokokonaisuuden nimen perässä olevaa suurennuslasi-kuvaketta Lisää opintoja > esille tulee opintohaku-ikkuna.
 2. Hae koulutuksia nimellä tai koodilla kirjoittamalla hakutermi Hae koulutuksia -tekstikenttään. Klikkaa Hae. Voit rajata hakujoukkoa valitsemalla haluamasi rajaustekijät vasemmasta palstasta. Jatkossa opintoja hakiessa haku kohdistuu opintojakson nimen ja koodin lisäksi opintojakson sisältöön. Hakutulos näyttää ensin ne opinnot, joiden nimestä löytyy hakusana ja sen jälkeen ne opinnot, joiden sisällöstä löytyy hakusana. Kun haku kohdistuu opintojen sisältökuvauksiin, tietoa haetaan opintojakson seuraavista kentistä: tavoitteet, sisältö ja lisätiedot.

   

 3. Valitse haluamasi opinnot hakukoriin klikkaamalla rivin päästä Lisää koriin.
 4. Voit poistaa yksittäisen opintojakson hakukorista klikkaamalla rastia opintojakson vasemmalla puolella. Koko hakukorin voi tyhjentää klikkaamalla Tyhjennä kori.
 5. Vie hakukoriin valitsemasi opinnot HOPSiin klikkaamalla Vie valitut HOPSiin.
 6. Mikäli opinnot menivät väärän opintokokonaisuuden alle, niin HOPS-valmentajasi voi siirtää ne oikeaan paikkaan tai poistaa tarvittaessa kokonaan. HOPS-valmentajasi voi poistaa opintojaksoja lopullisesti HOPSistasi.

Opintojaksojen vertailu

Opintojaksojen vertailua käytät, kun haluat tutkia opintojaksojen sisältöjä valintasi perustaksi.

 1. Klikkaa Opintojen valinta -välilehteä.
 2. Valitse opintojaksoja vertailuun klikkaamalla opintojakson kohdalla Lisää vertailuun -linkkiä.
 3. Vertaile opintojaksoja -laatikosta poistat opintojakson vertailusta opintojakson nimen perässä olevalla rastilla.
 4. Vertaile opintojaksoja -ikkunassa voit poistaa opintojakson HOPSistasi klikkaamalla Poista valinta.
 5. Mikäli poistit opintojakson vahingossa ja haluat sen takaisin, niin voit sisällyttää sen uudestaan Vertaile opintojaksoja -ikkunassa klikkaamalla Valitse-painiketta.

Ajoitus-välilehdellä suunnittelet opintojesi sijoittumista aika-akselille. Samalla voit varmistaa, että lukuvuoden aikana tulee opintoja vaadittu opintopistemäärä.

Opintojen ajoittaminen

 1. Raahaa opintojakso aikajanalle haluamaasi kohtaan raahauspainikkeella:
 2. Opinnon ajoituksen muuttaminen: Raahaa opintojakso aikajanalle haluamaasi kohtaan.
 3. Ajoituksen poistaminen: Raahaa aikajanalla oleva opintojakso takaisin rakenteeseen.
 4. Kellosymbolia klikkaamalla rakenteeseen jäävät näkyville ne opintojaksot, joita ei ole ajoitettu.
 5. Poista suodatus klikkaamalla Näytä kaikki.
 6. Tarkastele ajoituksia eri tarkkuustasoilla: Valitse Lukuvuodet / Lukukaudet / Periodit.
 7. Halutessasi voit ottaa myös kesäperioidit mukaan aikajanalle klikkaamalla Näytä kesäperiodit -painiketta.
 8. Aikajanalla liikkuminen: Pyöritä hiiren vieritysrullaa haluamaasi suuntaan tai käytä vaakasuunnassa olevaan vierityspalkkia.

Huom. Jos opintojakson ajoitusta ei ole tehty ollenkaan, sen ensimmäinen suoritus luo sen oikeaan ajankohtaan. Jos taas opintojaksolle on tehty tai muodostunut ajoitus, sitä ei myöhemmin päivitetä automaattisesti todellisen tai uuden suorituksen mukaisesti.

Jäsentelyiden avulla voit tarkastella tutkintorakenteeseesi suunniteltuja jäsennyksiä tutkinnon tai osaamisalueiden tasolla.

 1. Valitse Jäsentelyt-välilehti
 2. Valitse jäsentelyn tyyppi alasvetovalikosta

Voit esimerkiksi tarkastella opintojen rakennetta, yhteisiä opintoja, yleisiä ja alakohtaisia kompetensseja jäsentelyiden kautta. Huomaa, että kaikissa tutkinnoissa jäsentelyitä ei välttämättä löydy.

Viestit-välilehdellä voit tarkastella viestejä viestityypin mukaan valitsemalla Näytä kaikki / HOPS-tehtävät / HOPS-hyväksynnät / Merkinnät / Sopimukset.

Voit vastata viesteihin myös tältä välilehdeltä. 

Ilmoittautumiset-välilehdellä näet kaikki ilmoittautumisesi ja ne opintojaksojen toteutukset, joille voit HOPSisi mukaan ilmoittautua. Lukuvuosikohtaiset ilmoittautumisajat voit tarkistaa tältä sivulta otsikon “Jaksot” alta. Jatkossa näet myös ilmoittautumisen tarkan kellonajan välilehdellä.

 • “Ilmoittautuminen käynnissä” -osiossa näet ne toteutukset, joissa ilmoittautuminen on käynnissä
 • “Ilmoittautumiset: Tulevat ja käynnissä olevat toteutukset”
 • “Ilmoittautumiset: Menneet toteutukset”

Ilmoittautumiset-näkymässä ovat myös jo suorittamasi opintojaksot. Opinnon status näkyy samoin symbolein kuin Tarkastelu-välilehdellä. Uusimmat ilmoittautumiset ovat ryhmän lopussa. Aika sarakkeesta voit tarkistaa toteutuksen toteutusajan. Voit myös sortata opintoja sarakkeen  otsikkoa klikkaamalla.

Mikäli et näe opintojaksototeutukselle ilmoittautumista, niin ota yhteyttä ko. opintojakson lehtoriin / HOPS-valmentajaasi / opiskelijapalveluihin.

Tässä näkymässä on suodatusmahdollisuus eli painike “Omat”. Tätä klikattaessa listaukseen suodattuu vain niitä toteutuksia, joihin on kiinnitetty jokin opiskelijan ryhmä (yleensä opiskelijalla on vain yksi ryhmä, esim. saapumisryhmä amkYm_s23_PKS) ja joiden ilmoittautumisaika on meneillään. Toiminnallisuus auttaa sinua havaitsemaan paremmin, mitkä toteutukset on erityisesti suunnattu sinun ryhmällesi.

Enemmän opetustarjontaa saat näkyviin suodattimen vierestä klikkaamalla “Kaikki”. Tällöin näkyvissä ovat kaikki ne toteutukset niistä opintojaksoista, jotka sisältyvät omaan HOPSiisi.

Ilmoittautumiset -välilehdellä näytetään yhtenä sarakkeena “Ryhmät”. Tämä ilmaisee, mille ryhmille toteutus on ensisijaisesti suunnattu. Lisäksi vasemman reunan kuvakkeessa näytetään erillinen musta symboli silloin, mikäli toteutus on sellainen, että siihen on liitetty ko. opiskelijan ryhmä (seliteteksti tulee esiin vietäessä kursori symbolin päälle).

Voit tarkastella ryhmätunnuksia tarkemmin Lukkarikoneen ohjeen yhteydessä.

Ilmoittaudu toteutukselle klikkaamalla “Ilmoittaudu“-painiketta. Mikäli toteutuksella on pienryhmiä, pienryhmiin ilmoittautumisvalinnat tulevat näkyviin ilmoittautumisen yhteydessä. Voit myös perua ilmoittautumisesi ellei opettaja ole hyväksynyt ilmoittautumistasi. Mikäli sinulle on kirjattu merkintöjä toteutukselle, niin et voi perua ilmoittautumistasi.

Mikäli et löydä haluamaasi toteutusta em. tavalla, voit hydöyntää “+Hae opintoja” -painiketta (Hae-toiminnolla voit myös hakea vaihtoehtoista englanninkielistä tarjontaa): 

Tällainen tilanne on esim. silloin, kun HOPSissasi oleva opetussuunnitelma pohjautuu vanhempaan OPS – 2018 opetussuunnitelmaan, eikä tämän mukaisia toteutuksia enää järjestetä. Näitä tilanteita varten on luotu koulutuskohtaiset vastaavuustaulukot, joiden avulla voit katsoa, minkä uuden OPS:n opintojakson toteutukselle sinun tulee ilmoittautua.

 1. Kirjoita hakusana tekstikenttään ja paina Enter-näppäintä tai klikkaa Hae-painiketta. Opintojaksojen otsikoiden perässä voi mahdollisesti näkyä kirjaintunnisteet:

  (M) = toteutuksella on opetusta sekä kampuksella että verkossa. Tarjonta on  suunnattu monimuoto -opiskelijoille. 
  (Verkko) = toteutus on kokonaan verkossa. Tarjonta on suunnattu verkko-opiskelijoiden ryhmille sekä avoimen AMK:n opiskelijoille.

 2. Mikäli vielä näistä tunnisteista huolimatta näkymään listautuu useita identtisen oloisia toteutuksia, klikkaa niitä auki esikatseluun, jolloin näet toteutuksen tiedot ja tarkemman kuvauksen.
 3. Ilmoittaudu toteutukselle klikkaamalla “Ilmoittaudu”-painiketta. Huom. Hae opintoja -tapaa käyttäessäsi opintojakso menee aina ensin HOPSin ulkopuolisiin opintojaksoihin, josta HOPS-valmentajasi tai opiskelijapalveluiden henkilökunta voi siirtää sen tarvittaessa muualle. Mikäli HOPSin rakenteessa on ongelmaa muiltakin osin, ole yhteydessä tukiosoitteeseen opintotoimisto@humak.fi.
 4. Joillakin toteutuksilla ilmoittautumisen yhteydessä voidaan pyytää valitsemaan myös pienryhmä. Valitse pienryhmä kampuksesi tai muun esille tulevan ohjeistuksen mukaisesti.

Ilmoittautumisen tilan näet opintojakson status-kuvakkeesta (odottaa hyväksymistä / hyväksytty / hylätty). Toteutuksesta vastaava lehtori hyväksyy tai hylkää opiskelijoiden ilmoittautumisen toteutukselle.

Oheisessa dokumentissa on vielä havainnollistettu sitä, missä tilanteissa ilmoittautuminen toteutukselle on mahdollista ja missä tilanteissa ilmoittautuminen ei onnistu.

Ryhmän kuvaus -välilehdellä näet HOPS-valmentajasi tekemät merkinnät otsikoiden Kuvaus, Työskentelytavat ja Kokoontumiset alla (mikäli merkintöjä on tehty). Esillä ovat myös ryhmän muiden jäsenten nimet.

Suoritukset

Voit seurata opintojensi edistymistä HOPSin lisäksi myös opintosuoritusten kautta. Voit tarkastella ja suodattaa opintosuorituksiasi eri kriteereillä. Suoritusotteelle pääset työpöydältä tai Peppi-valikosta Suoritukset > Suoritusote.

Oletuksena näytetään kaikki HOPSin mukaiset opinnot osasuorituksineen. Näytä osat / Piilota osat -painikkeilla voit piilottaa osatoteutukset ja ottaa ne taas esille. Ikkunan oikeassa reunassa on kysymysmerkki, josta näet opintojaksojen vasemmalla puolella olevien symbolien merkityksen.

Suodata listaa -valinnoilla voit rajata näytettäviä opintojaksoja:

 • Ajoitukseen perustuen: lukuvuosi, lukukausi ja periodi.
 • Tilaan perustuen: Koko HOPS, suoritettu, suoritettu osittain, hylätty.

Kun valitset esitettäviä opintojaksoja suodattamalla, niin näytölle tulee teksti ‘Suodatus aktiivinen’.

Suodatus aktiivinen

Opettajan kirjoittamat huomiot opiskelijalle näkyvät opiskelijan työpöydän Suorituksissa (vie hiiren kohdistin kuvassa olevan huutomerkin päälle):

Huomaa, että mikäli koko opintojaksoa ei vielä ole kirjattu suoritetuksi, eivät toteutusten osien suoritetuksi kirjatut opintopisteet näy Pepin omissa opintopistelaskureissa. Nämä opintopisteet lähetetään viranomaisille kuitenkin VIRTA-varannon kautta edistymisen seurantaa varten.

Kalenteri

Kalenterista pääset katsomaan mm. opetusaikoja ja -tiloja, varaamaan tapaamisaikoja opintojen ohjaukseen ja Lukkarikoneeseen.

Tilavarauskalenterista näet opetustilojen, opintojaksototeutusten ja ryhmien varaukset sekä opettajien kalenterin opetustapahtumat. Opettajien kalenterit eivät ole ajantasalla, koska Peppi-kalenterissa on vain opetustapahtumat eikä esimerkiksi palaveriaikoja. 

Opiskelijoilla ei ole oikeuksia tilojen varaamiseen.

Humakin henkilökunta voi avata opiskelijoille tapaamisaikoja, joista opiskelija voi käydä varaamassa itselleen parhaiten sopivan ajan. Tapaamisaikojen varaaminen tapahtuu Opiskelijan työpöydän Tapaamisajat-toiminnossa.

Tarkista tarjolla olevat tapaamisajat

 1. Siirry Opiskelijan työpöytä -palvelussa Tapaamisajat-toimintoon.
 2. Näet sivulla listan niistä Humakin työntekijöistä, jotka ovat avanneet sinulle tarkoitettuja tapaamisaikoja varattavaksi.

 3. Klikkaa haluamasi henkilön nimeä, niin näet tarjolla olevat tapaamisajat.
 4. Näet riviltä tapaamisen päivän ja kellonajan lisäksi sen aiheen ja tiedon siitä, kuinka monelle opiskelijalle tapaamisaika on tarkoitettu. Esim. Oskari Opettajaisella ensimmäinen tapaamisaika on henkilökohtainen ohjausaika (jossa on tässä vaiheessa varattu 0 paikkaa 1:sta). Ryhmäohjaukseen on mahdollista osallistua samanaikaisesti useamman opiskelijan, jolloin täyttöasteen kertoo 0/4-merkintä.

  Tapaamisajat

Tapaamisajan varaaminen

 1. Varaa itsellesi haluamasi aika klikkaamalla Varaa tapaamisaika -painiketta.
 2. Pari- tai ryhmätapaamisajoille voit varata itsellesi paikan aina niin kauan, kuin tapaamisessa on tilaa (paikkoja on varattu vähemmän kuin osallistujien maksimimäärä).
 3. Anna avautuvalla sivulla halutessasi viesti sinut vastaanottavalle henkilölle (esim. osallistutko tapaamiseen etänä vai kampuksella ja mahdollisesti aihe) ja vahvista varaus klikkaamalla Osallistun tapaamiseen. Jos muutat mieltäsi, etkä haluakaan varata ko. tapaamisaikaa, valitse Palaa tapaamislistaan. Huomaathan, että viestisi näkyy Humakin henkilökunnan kalenterissa myös muille kuin tapaamisajan avanneelle henkilölle. Älä siis kirjoita tähän asioita, joiden toivot pysyvän yksityisinä.

  Tapaamisajat

 4. Näet nyt tapaamisaikalistasta, että aika on sinulle varattu ja vahvistettu. Tapaamisaika siirtyy myös omaan Outlook- ja Peppi-kalenteriisi. Esimerkissä opiskelija varasi yksilöajan, eikä kukaan muu enää voi varata samaa tapaamisaikaa (varattu 1/paikkoja 1).

Tapaamisajan lisätietojen tarkistaminen

Tapaamisajan lisätiedot (kuten tila tai muut tapaamisajan lisäohjeet) näet Opiskelijan työpöydän kalenterista.

 1. Siirry Opiskelijan työpöydän Kalenteriin.
 2. Jollei kalenteri automaattisesti näytä omia varauksiasi, lisää oma nimesi sivun yläosan Henkilöt-kenttään. Huom: Opiskelijat hakevat itsensä Henkilöt-kenttään aina Hae henkilöitä -toiminnon kautta.
 3. Klikkaa kalenterissa ko. varauslaatikkoa, niin saat näkyviin varauksen tiedot. Huomaa, että saat näkyviin varauksen lisätiedot Piilota / Näytä -painikkeella.

  Tapaamisajan tiedot

Varatun tapaamisajan peruminen

 1. Siirry Opiskelijan työpöydällä Tapaamisajat-toimintoon.
 2. Etsi tapaamisaikojen listalta se tapaaminen, jonka varauksen haluat peruuttaa.
 3. Peruuta varaus klikkaamalla ko. rivin lopussa olevaa Peruuta varaus -painiketta.

  Tapaamisajat

 4. Anna avautuvalla sivulla halutessasi peruutusta koskeva viesti tapaamisajan avanneelle henkilölle ja vahvista peruutus klikkaamalla Perun osallistumiseni.
 5. Jos muutat mieltäsi, etkä haluakaan perua ko. tapaamisaikaa, valitse Palaa tapaamislistaan.
 6. Tapaamisajat kannattaa perua aina kun sitä ei voi itse käyttää. Näin aika vapautuu muiden opiskelijoiden varattavaksi.

Tutustu Lukkarikoneen ohjeisiin täällä.

Asetukset-sivulla voit määritellä, haluatko järjestelmään syötettyjen toteutus- ja ryhmävarausten siirtyvän suoraan Outlook-kalenteriisi.

Opinnot

Opinnot-osiossa teet läsnäoloilmoittautumisen lukukausille ja ilmoitat valmistumishalukkuudesta. 

Ilmoittautuminen läsnä- ja poissaolevaksi lukukausille tehdään tämän toiminnon avulla. Ks. myös Lukuvuosi-ilmoittautuminen Opiskeluoikeus-sivulta. Ilmoittautumisesta on myös tehty ohjevideo, jolla kerrotaan miten ilmoittaudut Pepissä läsnä- tai poissaolevaksi lukukausille.

 1. Valitse Opinnot > Ilmoittautuminen.
 2. Valitse lukukausi.
 3. Valitse läsnä- tai poissaolo.

Huomaa, että toiminto on käytössä vain silloin, kun lukukausi-ilmoittautumisaika on meneillään. Tulevaisuuteen ajoittuvat lukukaudet näkyvät harmaalla värillä seuraavaan tapaan:

Jo tekemääsi ilmoittautumista pääset muokkaamaan ilmoittautumisaikana oikean reunan Muokkaa -painikkeesta. Huomaa, että kaikissa tapauksissa muokkaus ei ole mahdollista, jolloin painike ei ole näkyvissä (esim. jos kaikki poissakaudet on jo käytetty niin et voi vaihtaa läsnäoloa poissaoloksi).

Lue valmistumiseen liittyvät ohjeet Opiskeluoikeus-sivulta.

Voit etsiä opintojaksoista luotuja toteutuksia erilaisin hakukriteerein Pepin Opetustarjontahaku-toiminnon avulla. Huomaa kuitenkin, ettet voi Humakin opiskelijana ilmoittautua toteutuksille tätä kautta eli ilmoittautuminen täytyy tehdä HOPSin välilehdellä “Ilmoittautumiset”.

Päästäksesi Opetustarjontahaku-toimintoon ei sinun tarvitse kirjautua Peppiin. Näin myös muiden korkeakoulujen opiskelijat pääsevät selaamaan Humakin opetustarjontaa toiminnon avulla. Tarvittaessa pääset Opiskelijan työpöydältä Opetustarjontahakuun OPINNOT-valikosta.

Tässä vaiheessa ei vielä ole tarvetta kirjoittaa mitään hakusanaa, vaan voit suoraan klikata Hae-painiketta.

Opetustarjontahaku listaa suoraan hakutuloksia sen päänäkymään. Vasemmassa reunassa on ns. fasetteja, joiden avulla voit helposti rajata hakutuloksia haluamallasi tavalla. Yksittäisen opintojaksototeutusten tiedoissa näytetään perustietojen lisäksi tiedot mm. opintojakson osaamistavoitteista, vaatimuksista, arviointimenetelmistä ja -kriteereistä (mikäli tiedot on talletettu).

 • Tyyppi:
  • Avoin: Haku rajautuu Avoimen AMK:n toteutuksiin.
  • Tutkinto: Haku rajautuu tutkintoon johtavien koulutusten toteutuksiin.
  • Muu: Jos ei ole kahta edellistä.
 • Opetuskieli: Voit rajata hakua sen perusteella millä kielellä opetus järjestetään.
 • Toteutustapa:
  • Mikäli toteutus on määritetty siten, että virtuaaliopintopisteiden osuus on yhtä suuri kuin opintojakson laajuus, on toteutustapa “Virtuaaliopetus”.
  • Mikäli virtuaaliopintopisteitä ei ole määritetty, on toteutustapa “Lähiopetus”.
  • Mikäli toteutus on määritetty siten, että virtuaaliopintopisteitä on määritetty, mutta niiden osuus on pienempi kuin opintojakson laajuus, on toteutustapa “Virtuaali- ja lähiopetus”.
 • Koulutusalat: Opetustarjontahaku hyödyntää vielä vanhaa luokittelua:
  • Humanistinen ja kasvatusala: Tähän sisältyvät Yhteisöpedagogin ja Tulkkauksen koulutukset.
  • Kulttuuriala: Tähän sisältyy Kulttuurituotannon koulutus.
  • Yleissivistävä: Tämä näyttää toteutuksia jotka on lisätty yli koulutusalarajojen meneviin koulutusohjelmiin (Avoin AMK, Education in English).
 • Koulutusohjelmat: Edellistä hieman hienojakoisempi hakukriteeri. Voidaan hakea esim. Yhteisöpedagogin sisältä tarkemmin pelkkiä TYKEn toteutuksia.
 • Ryhmät: Voidaan hakea toteutuksia sen perusteella, miten niille on kiinnitetty saapumisryhmiä.
 • Yksikkö: Haku käyttää uusinta organisaatioyksikkörakennetta.
 • Toimipiste: Voidaan hakea toteutuksia järjestävän toimipisteen perusteella.
 • Ilmoittautuminen:
  • Ilmoittautuminen alkamassa: Tarkastellaan vain ilmoittautumisajan alkuaikaa, arvona 1 viikko (7 päivää).
  • Vielä ehdit ilmoittautua: Tarkastellaan vain ilmoittautumisen päättymispäivämäärää. Näyttää ne ilmoittautumiset, joiden päättymiseen on 1 viikko (7 päivää). Toteutus näkyy tässä listassa siihen asti kunnes ilmoittautumisaika on päättynyt.
 • Opinto alkamassa:
  • Ensi syksy: 1.8 alkaen tämä fasetti tyhjenee (mikäli vuoden päähän ei ole vielä julkaistu opetustarjontaa).
  • Ensi kevät: 1.8 alkaen näyttää seuraavan kevään tarjontaa.
  • Ensi lukuvuosi: 1.8 alkaen tämä fasetti tyhjenee (mikäli vuoden päähän ei ole vielä julkaistu opetustarjontaa).
  • Kesäopinnot: toteutus näkyy kesäopinnoissa, jos toteutuksen alun aikaväli on 15.5–30.6. ja toteutus päättyy viimeistään 1.9.

Sopimuspankki

Sopimuspankki-toiminnallisuus on tarkoitettu opiskelijan ja korkeakoulun välisten sopimusten tekoon. Käyttökohde ovat mm. opintojen suorittamiseen liittyvät sopimukset ja AHOT-sopimukset.

”Uusi viesti” -painiketta klikkaamalla voit lähettää uuden viestin. 

Huomaa, ettet voi itse perustaa uutta sopimusta. Voit kuitenkin lähettää viestejä sopimukseen liittyen ja lisätä myös liitetiedostoja. Pystyt myös hyväksymään sopimuksen, jolloin sen tila muuttuu Odottaa hyväksyntää > Sopimus hyväksytty).

eAHOT-hyväksilukeminen

Tutustu eAHOT-ohjeisiin täällä.

Sähköisesti allekirjoitettu opiskelutodistus ja opintosuoritusote

Opiskelutodistukset ja opintosuoritusotteet allekirjoitetaan automaattisesti Digi- ja väestötietoviraston varmennetta käyttäen, joten voit itse ladata viralliset todistukset Pepistä. Digi- ja väestötietoviraston varmenteen avulla käyttöön tullut sähköinen allekirjoitus vastaa käsin allekirjoitettua koko Euroopan Unionin alueella.

 1. Kirjaudu Peppiin Opiskelijan työpöydälle.
 2. Siirry kohtaan “Opiskelijan todistukset”.
 3. Klikkaa “Uusi tilaus” ja paina dokumenttia, jonka haluat tilata sekä valitse dokumentin kieli.
 4. Siirry tämän jälkeen “Dokumentit” -välilehdelle, jossa pääset tulostamaan tai tallentamaan tietokoneellesi haluamasi dokumentit.

Sähköisesti allekirjoitettujen dokumenttien aitouden pystyy todentamaan osoitteessa https://www.humak.fi/varmennus/.

Sivusta vastaa: Opintotoimisto,
Viimeksi päivitetty: 25 maaliskuun, 2024