Tietoturvallisuus

Tietoturva tarkoittaa tiedon saatavuuden, luottamuksellisuuden ja eheyden ylläpitämistä ja se edellyttää käytännön toimenpiteitä ja teknisiä ratkaisuja, joilla sitä toteutetaan.

Pääset lukemaan Humakin tietoturvallisuudesta tarkemmin Humakin tietohallinnon omilta sivuilta, joka vaatii kirjautumisen Microsoft 365-tunnuksella. Voit kirjautua tästä linkistä (linkki avautuu uudelle välilehdelle).

Ennen Humakin käyttäjätunnuksen saamista sinun on luettava, ymmärrettävä ja allekirjoitettava Humakin tietojärjestelmien käyttösäännöt. Käyttösääntöjen hyväksyminen tapahtuu suomi.fi-palvelun kautta. Tämän jälkeen käyttäjätunnuksesi lähetetään opintopolku.fi:ssä ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen. 

Humakin tietojärjestelmien käyttösäännöt koskevat kaikkia, joilla on Humakin myöntämä käyttäjätunnus ja salasana. Sääntöjen tarkoitus on turvata kaikkien käyttäjien tietojen luottamuksellisuus, eheys ja käytettävyys sekä tarjota luotettava ja turvallinen ympäristö tietojen käsittelyyn. Sääntöjä sovelletaan Humakin hallinnassa tai vastuulla oleviin tietojärjestelmiin. 

Yksityinen käyttö ei saa myöskään olla ristiriidassa annettujen ohjeiden eikä Suomen lain ja säädösten kanssa. Käyttö kaupalliseen ja poliittiseen toimintaan on pääsääntöisesti kielletty. Käyttäjällä on itsellään vastuu tiedostojensa suojaamisesta ja niiden varmuuskopioinnista. Humakin tietohallinto varmuuskopioi tiedostot säännöllisesti, mutta ei ole vastuussa kadonneista tiedostoista. Tietohallinto vastaa haittaohjelmien ja roskapostin torjunnasta, mutta käyttäjän on tehtävä osuutensa eikä hän saa toiminnallaan edistää tietoturvallisuuden vaarantumista. Sääntöjen rikkomista ei ole toistaiseksi sanktioitu muuten kuin Suomen lain osalta.

Tietojenkalastelu on nykypäivänä tavallista ja niiden takia aiheutuvat tietoturvaloukkaukset tai identiteettivarkaudet ovat yhä yleisempiä. Suuri osa tietojenkalastelua koskevista ilmoituksista liittyy Microsoft 365 -tunnusten ja salasanojen joutumisesta hyökkääjän haltuun.

Lue lisää Humakin tietohallinnon sivuilta (vaatii kirjautumisen)

Sivusta vastaa: Christa Sairio,
Viimeksi päivitetty: 6 huhtikuun, 2023