CampusOnline.fi- ja muut yhteistyöopinnot

Humakin läsnäolevana opiskelijana voit opiskella verkko-opintojaksoja myös muista ammattikorkeakouluista CampusOnline.fi-portaalin kautta. CampusOnline on Suomen ammattikorkeakoulujen yhteinen digitaalinen opintotarjontaportaali, joka kokoaa yhteen yli 20 ammattikorkeakoulun verkko-opintojaksot. Humakilla on myös muita yhteistyösopimuksia opiskelijavaihdosta esimerkiksi Jyväskylän ja Turun yliopistojen kanssa.

Sateenvarjon alla

CampusOnline-opinnot Humakin opiskelijoille

Humakin opiskelijana voit opiskella verkko-opintojaksoja myös muista ammattikorkeakouluista CampusOnline.fi-opintojen kautta. CampusOnline on Suomen ammattikorkeakoulujen yhteinen verkosto, joka kokoaa yhteen yli 20 ammattikorkeakoulun verkko-opintojaksot. Opiskelu on maksutonta kaikille läsnäoleville tutkinto-opiskelijoille (AMK ja YAMK), avoimen AMK:n polkuopiskelijoille ja vaihto-opiskelijoille. Voit sisällyttää CampusOnline-verkoston kautta suoritetut opinnot omaan tutkintoosi.

CampusOnline-verkostossa opiskelu sopii erityisen hyvin silloin, jos haluat suorittaa opintosi nopeammassa aikataulussa, opiskella myös kesällä tai täydentää tutkintoasi opinnoilla, joita Humakissa ei ole tarjolla. Huomaa, että avoimen AMK:n polkuopiskelijana et voi sisällyttää CampusOnline-opintoja polkuopintoihin, vaan hakukelpoisuuteen hyväksytään polkukriteerien mukaisia Humakin opintoja.

CampusOnline-opinnoissa ollaan siirtymässä Ristiinopiskelupalvelun (Ripa) käyttämiseen. Ripa tarkoittaa sitä, että voit ilmoittautua Humakin eri verkostojen ristiinopiskelun tarjonnasta löytyville opinnoille suoraan omassa Pepissäsi opiskelijan työpöydällä ja myös arvioinnit siirtyvät suoraan HOPSillesi ilman AHOT-menettelyä tai opintopolun linkkien jakamista. 

Ripan ansiosta ilmoittautuminen Centrian, HAMK:n, Turun AMK:n ja XAMK:n CampusOnline-opinnoille onnistuu helposti Pepissä, samalla tavoin kuin ilmoittautuisit Humakin omille opinnoille. Ripaa käyttävien ammattikorkeakoulujen CampusOnline-tarjonnan löydät myös helposti Pepistä HOPSin kautta. Tutustu tarjontaan hyvissä ajoin, niin olet ajoissa ilmoittautumassa. 

Ohjeet CampusOnline-opintojen löytämiseen Pepissä

Jos sinulla on oikeus osallistua toisen korkeakoulun järjestämiin opintoihin, sinulle tulee näkyviin ristiinopiskelun toiminnot Humakissa opiskelijan työpöydälläsi. Kirjaudu ensin opiskelijan työpöydällesi ja siirry HOPSillasi Opintojen valinta-välilehdelle. Oikean reunan suurennuslasin kuvasta pääset lisäämään hopsillesi ristiinopiskelun opintoja.

Opintojen haussa voit suodattaa ristiinopiskelun opintoja valitsemalla alla olevan kuvan mukaisesti ristiinopiskelun suodatuksen. Kun olet löytänyt haluamasi opinnon, klikkaa sen kohdalla oikeasta reunasta Lisää koriin. 

Tämän jälkeen vie vielä valitsemasi opinnot hopsille painikkeesta Vie valitut HOPSiin. 

Ilmoittautumisen ohjeet

Ilmoittautuminen ristiinopiskelun toteutuksille tehdään HOPSin Ilmoittautumiset-välilehdellä samaan tapaan kuin muillekin opinnoille. Näet hopsillesi lisäämiesi opintojen ilmoittautumiset automaattisesti Ilmoittautuminen käynnissä -otsikon alla. Ilmoittaudu opinnolle oikean reunan Ilmoittaudu-painikkeesta.

Ilmoittaudu-painikkeen painamisen jälkeen avautuu vielä uusi ikkuna, jossa vahvistat luvan siirtää ilmoittautumis- ja opiskelutietosi toiseen korkeakouluun. Sinun tulee rastittaa Hyväksyn siirron ja klikata Jatka, jotta ilmoittautuminen tallentuu.

Kun olet ilmoittautunut toteutukselle, siirtyy ilmoittautumistieto automaattisesti toiseen korkeakouluun.  Näet ilmoittautumisesi tilan (odottaa hyväksyntää/ hyväksytty/hylätty) HOPSin Ilmoittautumiset -välilehdellä.

Kun ilmoittautumisesi on hyväksytty toteutukselle, saat siitä viestin toiselta korkeakoululta ja samassa saat ohjeet opintojen aloittamiseksi. Toisen korkeakoulun tarjoamat opinnot on erotettu hopsin eri välilehdillä symbolilla

Suoritusten siirtäminen

Kun opinnot on suoritettu, opinnoista tallennettu suoritusmerkintä siirtyy automaattisesti Humakille ja opiskelijan työpöydällesi ilman AHOT-menettelyä tai opintopolun linkin jakamista.

Myöhemmin myös muita korkeakouluja tulee Ripan piiriin mukaan ja ohjeita päivitetään sitä mukaa, kun muiden korkeakoulujen tilanteesta tulee lisätietoa. Noudata CampusOnline opinnoille ilmoittautumisessa aina opinnon tiedoissa olevaa ilmoittautumisohjetta

 

Voit opiskella CampusOnline-opintoja joustavasti ympäri vuoden. CampusOnline-opintojen ilmoittautumisajankohta vaihtelee opintojaksoittain, joten tarkistathan ilmoittautumisajankohdan opintojen tiedoista. 

CampusOnline.fi-portaalissa on perustiedot opintojaksoista. Opintojaksojen tietojen yhteydessä on linkki opintojakson tarjoavan ammattikorkeakoulun ilmoittautumislomakkeelle ja -ohjeisiin. 

Ilmoittautuminen opintoihin

CampusOnline-verkoston opintoihin voit ilmoittautua Pepissä omalla opiskelijan työpöydälläsi, jos kyseessä ovat Turun AMK:n tai HAMK:in opinnot. Jos opiskelet jonkun muun tarjoamia CampusOnline-opintoja, ilmoittautuminen tapahtuu muuta reittiä kuin Pepin kautta. Oikean ilmoittautumisen reitin voit tarkistaa CampusOnline.fi-sivustolta. 

Ennen ilmoittautumista varmista omalta HOPS-valmentajalta, että opintojakso sopii tutkintoon.

Suoritusten siirto Humakiin

Jos olet ilmoittautunut Pepin kautta Turun AMK:n tai HAMK:in tarjoamille CampusOnline-opinnoille, sinun ei tarvitse tehdä mitään suoritusten siirtämiseksi Peppiin. Kun opinnot ovat arvioitu toisessa korkeakoulussa, ne tulevat näkyviin hopsillesi.

Muiden korkeakoulujen CampusOnline-opintojen osalta voit siirtää suoritettujen opintojen suoritusmerkinnät Humakiin hakemalla suoritukset Oma opintopolku –palvelusta ja tekemällä eAHOT-hakemuksen Pepissä. Ohjeet suoritusmerkintöjen hakemiseen ja eAHOT-hakemuksen tekemiseen löydät täältä.

Katso CampusOnline-opiskelijalähettiläiden Ella Eerolaisen ja lue Jasmina Fettahin vinkit CampusOnlinessa opiskeluun:

Ella Eerolainen: Pidä nämä mielessä CampusOnline –opiskelussa.

Jasmina Fettah: 3 timanttista vinkkiä CampusOnline -opiskeluun.

Muut yhteistyöopinnot

Humak tekee opetusyhteistyötä mm. Jyväskylän yliopiston ja Turun yliopiston Porin kampuksen Kulttuurituotannon ja maisematutkimuksen tutkinto-ohjelman kanssa. Humak on mukana myös vieraiden kielten opintoja tarjoavassa Kivanet-verkostossa.

Tutustu tarjolla oleviin opintoihin tarkemmin alta.

Kulttuurit ja yhteisöt muuttuvassa maailmassa (KUMU) tutkii ihmisiä, yhteisöjä ja kulttuureita etnologian, antropologian ja kulttuuripolitiikan näkökulmista. Humakin tutkinto-opiskelijoiden on mahdollista hakea määräaikaista opinto-oikeutta KUMUn tarjoamaan 25 opintopisteen Kulttuurit ja yhteisöt maailmassa -moduuliin (kandidaattiopintojen taso). Löydät opetustarjonnan täältä.

Kaikille yhteiset opinnot, 15 op

 • KUMP_003 Kulttuurin käsite ja ilmiö 5 op
 • KUMA_006 Kulttuurien tutkimuksen tekeminen
 • KUMA_002 Etnografinen prosessi ja ajattelu 5 op

Vapaavalintaiset opinnot, valitaan 10 op (perus- ja aineopintoja)

 • KUMP_001 Johdatus etnologiaan ja antropologiaan 5 op   
 • KUMP_002 Johdatus kulttuuripolitiikkaan 5 op   
 • KUMA_00X Kulttuuriperintö ja sen prosessit 5 op  
 • KUMA_00X Soveltava kulttuurien tutkimus 5 op  
 • KUMA_00X Kulttuuri, paikka ja tila 5 op   
 • KUMA_00X Muisti ja muistin politiikat 5 op   
 • KUMA_00X Media literacies, 5 op 
 • KUMA_00X Etnopolitiikka eilen ja tänään 5 op   
 • KUMA_00X Taide, kulttuuri ja kansalaisyhteiskunta 5 op   
 • KUMA_00X International cultural politics 5 op    
 • KUMA_00X Anthropology of climate change 5 op  
 • KUMA_00X Religion, mentalities and world views 5 op

KUMU:n tarjoamista opinnoista Humakin opiskelijat saavat osaamisensa tueksi tutkimuksellisia työkaluja ja harjaantuvat kulttuurin ja kulttuurialan kriittiseen analyysiin. Voit sisällyttää omaan tutkintoosi moduuleja, jotka hyödyttävät tiedollista ja taidollista osaamistasi sekä siirtymistä työelämään tai oppilaitoksesta toiseen.

Hakeminen ja valintaperusteet

Lukuvuoden 2024–2025 opintoihin on hakuaika 15.3.–30.4.2024.

Pääset hakulomakkeeseen tästä.

Yhteyshenkilöt

 • Koulutussuunnittelija Karoliina Puranen-Impola (KUMU), karoliina.n.puranen-impola(at)jyu.fi
 • Lehtori Sanna Pekkinen (Humak, Kulttuurituotanto), sanna.pekkinen(at)humak.fi
 • Lehtori Minna Rajalin (Humak, YP), minna.rajalin(at)humak.fi
 • KUMUn ja Humakin opetusyhteistyön opettajat

Kulttuurituotannon opetusvaihto Turun yliopiston Porin kampuksen Digitaalisen kulttuurin, maiseman ja kulttuuriperinnön tutkinto-ohjelman kanssa. Huomaa, että kahdella millä tahansa alla listatuista opinnoista voi korvata Humakin kulttuurituottaja (AMK) -tutkinnosta OPS-2018 Ammatillinen harjoittelu 2 tai 3 -opintojaksot. OPS-2023 mukaisista harjoitteluista korvataan Ammatillinen harjoittelu 1 tai 2. Vaihtoehtoisesti voit sisällyttää opintoja myös vapaasti valittaviin.

Perusopintojen opintojaksoja yhteensä 15 op

 • Digitaalinen maailma 5 op
 • Kulttuuriperintö 5 op
 • Maisema, paikka, kulttuuriympäristö 5 op

Kulttuuri- ja elämysmatkailun opintoja yhteensä 15 op

 • Johdanto kulttuurimatkailuun 5 op
 • Kulttuuriperinnön tuotteistaminen matkailussa 5 op
 • Nature, Environment and Tourism 5 op

Lisätietoa opintojaksoista löytyy Turun yliopiston opinto-oppaasta https://opas.peppi.utu.fi

Hakeminen ja valintaperusteet

Opintoihin otetaan 10 opiskelijaa ilmoittautumisjärjestyksessä. Lukuvuoden 2024–2025 ilmoittautumisaika on 1.5.–10.6.2024. Ilmoittaudu opintoihin tällä lomakkeella (Lomake toimii vain ilmoittautumisaikana). Huomaa, että tämän lisäksi sinun tulee syksyllä vielä erikseen ilmoittautua yksittäisille toteutuksille. Tästä tullaan ohjeistamaan ilmoittautumisajan päätyttyä. Tällöin teet tarkemman valinnan siitä, mille näistä sopimuksen piirissä olevista opintojaksoista ilmoittaudut. 

Yhteyshenkilöt

 • Humak: yliopettaja Laura Päiviö-Häkämies, laura.paivio-hakamies(at)humak.fi, p. 0400 349 289
 • Humak: lehtori Minna Hautio, minna.hautio(at)humak.fi, p. 0400 349 227

Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama korkeakoulujen yhteistyöhanke KiVAKO (2018-2021) on tuottanut laajan valikoiman vieraiden kielten verkko-opintoja. Korkeakoulujen yhteistyö jatkuu KiVANET-verkostossa, jonka 26 suomalaista korkeakoulua toteuttavat yhteistyössä vieraiden kielten verkko-opintoja.

Lisätietoa ja ajankohtainen tarjonta löytyvät KiVANET-verkoston verkkosivuilta.

Yhteyshenkilö:

Humak: kansainvälisten asioiden päällikkö, Kim Lindblad, kim.lindblad@humak.fi, p. 0400 349 279

Ristiinopiskelupalvelu (Ripa) tarkoittaa sitä, että voit ilmoittautua Humakin eri verkostojen ristiinopiskelun tarjonnasta löytyville opinnoille suoraan omassa Pepissäsi opiskelijan työpöydällä ja myös arvioinnit siirtyvät suoraan HOPSillesi ilman AHOT-menettelyä tai opintopolun linkkien jakamista. 

Ohjeet Ripa-opintojen löytämiseen Pepissä

Jos sinulla on oikeus osallistua toisen korkeakoulun järjestämiin opintoihin, sinulle tulee näkyviin ristiinopiskelun toiminnot Humakissa opiskelijan työpöydälläsi. Kirjaudu ensin opiskelijan työpöydällesi ja siirry HOPSillasi Opintojen valinta-välilehdelle. Oikean reunan suurennuslasin kuvasta pääset lisäämään hopsillesi ristiinopiskelun opintoja.

Opintojen haussa voit suodattaa ristiinopiskelun opintoja valitsemalla alla olevan kuvan mukaisesti ristiinopiskelun suodatuksen. Kun olet löytänyt haluamasi opinnon, klikkaa sen kohdalla oikeasta reunasta Lisää koriin. 

Tämän jälkeen vie vielä valitsemasi opinnot hopsille painikkeesta Vie valitut HOPSiin. 

Ilmoittautumisen ohjeet

Ilmoittautuminen ristiinopiskelun toteutuksille tehdään HOPSin Ilmoittautumiset-välilehdellä samaan tapaan kuin muillekin opinnoille. Näet hopsillesi lisäämiesi opintojen ilmoittautumiset automaattisesti Ilmoittautuminen käynnissä -otsikon alla. Ilmoittaudu opinnolle oikean reunan Ilmoittaudu-painikkeesta.

Ilmoittaudu-painikkeen painamisen jälkeen avautuu vielä uusi ikkuna, jossa vahvistat luvan siirtää ilmoittautumis- ja opiskelutietosi toiseen korkeakouluun. Sinun tulee rastittaa Hyväksyn siirron ja klikata Jatka, jotta ilmoittautuminen tallentuu.

Kun olet ilmoittautunut toteutukselle, siirtyy ilmoittautumistieto automaattisesti toiseen korkeakouluun.  Näet ilmoittautumisesi tilan (odottaa hyväksyntää/ hyväksytty/hylätty) opiskelijan työpöydällä.

Kun ilmoittautumisesi on hyväksytty toteutukselle, saat siitä viestin toiselta korkeakoululta ja samassa saat ohjeet opintojen aloittamiseksi. Toisen korkeakoulun tarjoamat opinnot on erotettu hopsin eri välilehdillä symbolilla

Suoritusten siirtäminen

Kun opinnot on suoritettu, opinnoista tallennettu suoritusmerkintä siirtyy automaattisesti Humakille ja opiskelijan työpöydällesi ilman AHOT-menettelyä tai opintopolun linkin jakamista.

Myöhemmin myös muita korkeakouluja tulee Ripan piiriin mukaan ja ohjeita päivitetään sitä mukaa, kun muiden korkeakoulujen tilanteesta tulee lisätietoa. 

Noudata opinnoille ilmoittautumisessa aina opinnon tiedoissa olevaa ilmoittautumisohjetta.

Sivusta vastaa: Anna-Maria Lintunen,
Viimeksi päivitetty: 20 maaliskuun, 2024