Opiskelun työkalut

Tälle sivustolle on koottu keskeisimmät opinnoissasi tarvitsemasi työkalut ja niiden ohjeet.

Tukiosoitteet

AtomiSign

AtomiSign-palvelu on tarkoitettu erilaisten sopimusten allekirjoittamiseen ja AtomiSign mahdollistaa allekirjoittamisen sähköisesti ajasta, paikasta ja päätelaitteesta riippumatta. AtomiSign -palveluun kirjaudutaan Microsoft-tunnistautumisen kautta. Tutustu ohjeisiin tästä

BreakPro

BreakPro on taukoliikuntasovellus, joka muistuttaa työn ja opiskelun tauottamisesta. 

Tutustu tarkemmin BreakPron latausohjeisiin tietokoneelle tästä ja mobiililaitteeseen tästä.

Collaborate Ultra

Collaborate Ultra on yksi Humakin webinaaritiloista. Collaborate-istunnot löytyvät opintojaksolta Hoodlessa, klikkaa istunnon otsikkoa ja sen jälkeen Liity istuntoon. Istuntojen tallenteet löydät samasta paikasta. Tutustu osallistujan ohjeisiin.

GoReact

GoReact on pilvipohjainen videoiden hallintajärjestelmä. GoReactia käytetään Humakissa erityisesti tulkkauksen opintojaksoilla.

Tutustu GoReactin englanninkieliseen ohjesivustoon

Holvi

Videoiden jakelua, tekemistä, tekstittämistä ja yksinkertaista editointia voidaan tehdä videopalvelu Holvissa ja kirjautuminen tehdään Haka-kirjautumisella. Käyttöohjeet löytyvät videomuotoisina Holvista.

Hoodle verkko-oppimisympäristö

Hoodle on Humakin verkko-oppimisympäristö, josta löydät opintojaksototeutusten suoritusohjeet, tehtävänannot sekä tehtävien palautusalustat. Myös opintojaksoa koskeva viestintä tapahtuu Hoodlessa. Huomioithan, että opintojaksot tulevat näkyviin Hoodleen vasta niiden alkaessa. Tutustu Hoodlen ohjevideoihin.

Tukipyynnöt: hoodle@humak.fi

Google Workspace

Google Workspace on palvelukokonaisuus, joka sisältää ohjelmia oppimisen helpottamiseen sekä yhteisöllisyyden ja yhteistyön lisäämiseen. Humakin opiskelijat – mukaan lukien avoimen AMK:n polku- ja väyläopiskelijat – joilla on voimassa oleva opiskeluoikeus, saavat käyttöönsä Googlen Workspace -palvelut. Siihen ei kuulu Gmail-sähköposti eikä Google-kalenteri, vaan niitä käytetään Office 365-palvelulla. 

 1. Avaa selain ja mene osoitteeseen google.fi.
 2. Klikkaa oikeasta yläkulmasta ”Kirjaudu sisään”.
 3. Jos olet aiemmin käyttänyt Googlen tiliä Humakin tunnuksilla, valitse tili, jossa on Humakin sähköpostiosoitteesi. Jos et ole aiemmin käyttänyt Googlen palveluita Humakin tunnuksilla, klikkaa ”Käytä toista tiliä”.
 4. Täytä kenttään Humakin sähköpostiosoitteesi (etunimi.sukunimi@humak.fi).
 5. Täytä avautuvaan haka-kirjautumiseen Humakin käyttäjätunnuksesi ja salasana.
 6. Tästä eteenpäin tulee kysymyksiä käyttöehdoista ja varmistuksia, että kyseessä on juuri sinä. 

Voit kirjautua kaikkiin käytössä oleviin Google Workspace -palveluihin Humakin tunnuksella ja salasanalla. Yleisimmät palvelut:

 • Drive: Tallenna ja järjestä tehtäviä sekä dokumentteja turvallisesti – ne ovat käytössäsi millä tahansa laitteella.
 • DocsSheets ja Slides: Tee yhteistyötä, anna palautetta ja työstä dokumentteja, laskentataulukoita ja esityksiä yhdessä muiden kanssa reaaliaikaisesti.
 • Forms: Luo lomakkeita, kertauskysymyksiä ja kyselyitä sekä kerää ja analysoi vastauksia.
 • Google Meet: Luo virtuaaliyhteys turvallisilla videopuheluilla ja viesteillä, jotta oppiminen voi jatkua myös koulun ulkopuolella.
 • YouTube: Julkaise videoita.
 • Blogger: Luo blogisivusto

Muistathan siirtää ennen opinto-oikeuden päättymistä kaikki tarvitsemasi tiedostot, dokumentit ja valokuvat pois Humakin Google Workspace -palvelusta.

Humak Finna

Kirjaston elektroniset ja painetut kokoelmat ovat haettavisssa Humakin verkkokirjastosta: https://humak.finna.fi/.  

Kirjoittamiseen liittyvät ohjeet

Löydät kirjoittamiseen liittyvät ohjeet täältä.

Libguides

Libguides on julkaisualusta pääasiassa kirjastoille erilaisten oppaiden julkaisemiseen ja ylläpitämiseen. Libguidesiin päästäkseen ei tarvitse erikseen kirjautua Humakin tunnuksilla, vaan kyseessä on avoin alusta. 

Lukkarikone

Lukkarikone on näkymä Humakin tilanvarausjärjestelmään ja tarkoitettu opiskelijoiden lukujärjestyksien julkaisuun. Tutustu tarkemmin Lukkarikoneen ohjeisiin tästä.

Microsoft 365

Humakin opiskelijat – mukaan lukien avoimen AMK:n polku- ja väyläopiskelijat – joilla on voimassa oleva opiskeluoikeus, saavat käyttöönsä Humakin sähköpostilaatikon ja Microsoftin Office 365 -palvelut. Huomioithan, että opiskeluoikeuden päättyessä tunnukset poistuvat 30 päivän kuluessa ja kaikki tilille tallennetut tiedot poistetaan 30 päivän sisällä. Tutustu tarkemmin Microsoft 365 ohjeisiin tästä.

Opens

Opens on tapahtumien suunnitteluun ja toteutukseen kehitetty pilvipalvelu tapahtumien järjestäjille, tapahtumapaikoille ja tapahtumapalvelujen tuottajille. Palvelua käytetään kulttuurituotannon koulutuksessa ja lehtori myöntää siihen oikeudet tuotantokohtaisesti. 

Padlet

Padlet on  muistitaulu esimerkiksi ryhmän työskentelyyn. 

Peppi – Opiskelijan työpöytä

Peppi on Humakin oppilaitosjärjestelmä. Tutustu tarkemmin Pepin Opiskelijan työpöydän ohjeisiin tästä.

Tukipyynnöt: peppi@humak.fi

Spark

Sparkin avulla lehtorit keräävät jokaisen opintojakson päättyessä opintojaksokohtaista opiskelijapalautetta. 

Tukipyynnöt: opintopalaute@humak.fi

Teams

Teams on Microsoft 365 -pakettiin kuuluva yhteistyöalusta, joka mahdollistaa tiimien välisen viestinnän, videotapaamiset, tiedostojen tallennuksen ja muokkauksen. Voit käyttää Teamsia selaimen kautta, voit asentaa tietokoneellesi työpöytäversion tai voit käyttää Teamsia mobiilisovelluksella.

 1. Mene osoitteeseen https://portal.office.com ja kirjaudu käyttämällä Humakin tunnusta, joka on muotoa lyhytnimi(at)humak.fi. Seuraavassa avautuvassa ikkunassa kirjoita salasanasi.
 2. Klikkaa vohvelivalikkoa Microsoft 365 -palvelun vasemmassa yläkulmassa ja etsi Teams.

Tutustu Teamsin käyttöohjeeseen seuraavasta linkistä:

Thinglink on sovellus, joka mahdollistaa interaktivisten kuvien, videoiden ja 360 median luomisen.

1. Mene osoitteeseen www.thinglink.com ja klikkaa “Kirjaudu sisään”.
2. Klikkaa Microsoftin logoa ja käytä kirjautumisessa Humakin tunnusta, joka on muotoa lyhytnimi(at)humak.fi.

Tutustu Thinglinkin käyttöohjeisiin seuraavista linkeistä:

Tuudo

Tuudo on mobiilisovellus, joka kokoaa yhteen opiskelijoiden useimmin tarvitsemat tiedot ja palvelut korkeakoulun opintotietojärjestelmistä (esim. Peppi) ja niiden ulkopuolelta. 

Ouriginal (ent. Urkund) 

Ouriginal on plagioinninvastainen verkkopalvelu, joka auttaa tarkistamaan, onko opinnäytetöissä esimerkiksi Internetistä kopioituja otteita. Ouriginalin avulla pystyy myös selvittämään lähdeviitteiden oikeellisuutta. Huomaa, ettei Ouriginalia käytetä opinnäytetöissä, jos se tehdään Wihissä.

Lähetä oma opinnäytetyösi tai muu kirjallinen oppimistehtävä Ouriginaliin sähköpostin liitteenä. Huomaa, ettei kaikkia opiskeluun liittyviä kirjallisia tehtäviä lähetetä Ouriginaliin. Opetushenkilökunnan jäsenet kertovat aina erikseen mikäli tietty tehtävä on syytä lähettää Ouriginaliin.

Ouriginal vertaa lähetettyä tiedostoa Internetistä löytyvään aineistoon ja omaan sisäiseen arkistoonsa ja lähettää ohjaajalle raportin vertailun tuloksista. Raportin tulosten tulkinta on opetushenkilökunnan vastuulla.

Humakin sisäinen Ouriginalin tukiosoite on urkund@humak.fi.

Opiskelijan ohje

 1. Ohjaaja antaa sinulle oman Ouriginal-sähköpostilaatikkonsa osoitteen. Sähköpostiosoite on muotoa ”etunimi.sukunimi.humak@analyysi.urkund.fi”.
 2. Lähetä työsi saamaasi osoitteeseen sähköpostitse sähköpostin liitetiedostona. Tiedoston tulee olla muotoa .doc, .docx tai .pdf. Tiedostossa ei saa olla kopiointi- tai muita suojauksia. Jos olet saanut ohjeen käyttää kurssikoodia, kirjoita se sähköpostin otsikkoon ensimmäiseksi hakasulkeisiin: [kurssikoodi].
 3. Tiedoston lähetyksen jälkeen saat Ouriginalilta sähköpostin otsikolla ”Vahvistus dokumentin vastaanottamisesta”. Sähköpostissa vahvistetaan, että lähettämäsi tiedosto on tullut perille ja annetaan tarkempaa tietoa Ouriginal-järjestelmästä. Saat sähköpostiisi virheilmoituksen, jos tiedosto on muotoa, jota Ouriginal ei hyväksy.
 4. Ouriginalilta saamassasi sähköpostissa on linkki lähettäjän nimen rekisteröintiin. Klikkaa linkkiä ja kirjoita nimesi lomakkeelle. Nimen rekisteröiminen helpottaa arviointia. Aivan sähköpostin lopussa on linkki, jota klikkaamalla voit kieltää oman työsi käytön jatkossa Ouriginalin sisäisessä tietokannassa plagiointivertailujen lähteenä.
 5. Ouriginal vertaa tiedostoa sisäisen tietokantansa sisältöön sekä internetistä löytyvään materiaaliin. Ouriginalin sisäinen tietokanta sisältää esim. aikaisemmin Ouriginaliin lähetettyjä tiedostoja, kirjoja ja artikkeleita.
 6. Ouriginal analysoi työn vuorokauden kuluessa ja lähettää ohjaajalle sähköpostiviestin, jossa on raportti lähetetystä tiedostosta. Raportissa kerrotaan, löysikö Ouriginal tiedostosta yhtäläisyyksiä muiden lähteiden kanssa ja raportin pohjalta ohjaaja voi tarkastella työn lähdeviitteitä yms. tarkemmin.
 7. Kerran lähetettyä tiedostoa ei saa poistettua Ouriginalista. Jos haluat lähettää tiedostosta uuden version, lähetä se samasta sähköpostiosoitteesta, josta lähetit alkuperäisen version ja käytä samaa tiedostonimeä. Jos lähetät saman dokumentin eri version eri sähköpostista tai eri tiedostonimellä, palvelu vertaa tiedostoja toisiinsa ja ilmoittaa turhaan samankaltaisuudesta toiseen dokumenttiin.

Et tarvitse Ouriginaliin erillisiä tunnuksia. Humakin Ouriginalista vastaa kirjasto.

Virpi

Virpi on videotyökalu opinnäytetyöprosessiin.

Webropol

Webropol on kysely- ja raportointityökalu.

Löydät Webropolin käyttöohjeet kirjautumisen jälkeen työkalun yläpalkista kohdasta “Tuki ja ohjeet”. Muita ohjeita kootusti ohessa:

Tukipyynnöt: webropol@humak.fi

Wihi

Wihi on opinnäytetyön tekemisen kommunikointi- ja arkistointityökalu.

Wihin kautta kulkevat opinnäytetyöhön liittyvät viestit opiskelijan, opinnäytetyön ohjaajan ja tilaajan välillä. Opinnäytetyön aihe-ehdotus, opinnäytetyösuunnitelma, opinnäytetyön yhteistyösopimus sekä opinnäytetyön eri palautusvaiheet prosessoidaan Wihissä, ja siellä opinnäytetyö myös arvioidaan aikanaan.

Opinnäytetyön opintopisteet kirjautuvat HOPSiin suoraan Wihin kautta. Opinnäytetyöprosessi on pilkottu Wihissä kolmeen osaan (1/3, 2/3 ja 3/3).

Wihin käyttöohje

Wihiin liittyvät tukipyynnöt: peppi@humak.fi

Workseed

Workseed on työkalu harjoittelusuunnitelmien ja -sopimusten, opinnollistamisen sekä muun työpaikoilla tapahtuvan oppimisen hallintaan.

  • Esittelyvideo (05:48)
  • Opiskelijan ohjeet (huom. katso myös ohje varmennekoodeista)
  • Harjoitteluohjaajan ohjeet, Workseed guide for intership supervisor
  • Alla on videot Workseedin käytöstä (05:01) ja siitä, miten saat näkyviin harjoitteluopintojaksojen englanninkieliset sisällöt Workseedissä (01:25). Molemmat videot ovat tekstitettyjä. Tekstityksen saat päälle ratas-symbolista (Asetukset) ja valitsemalla sieltä Tekstitykset > Suomi. Huomaa, että Workseedin käyttö -video on esimerkki Kulttuurituottaja (AMK) -tutkintoon sisältyvästä harjoittelusta, mutta voit soveltaa sitä myös muissa koulutuksissa.
Mikäli sinulla on ongelmia Workseedin käyttöönotossa, olethan ensisijaisesti yhteydessä harjoitteluopintojaksosta vastaavaan lehtoriin.

Zoom

Zoom on yksi Humakin webinaaritiloista, jota hyödynnetään myös ohjaus- ja valmennustapaamisissa. Voit testata sovelluksen toimintaa testialustalla ennen varsinaista opetus- tai ohjaustilannetta. Mikäli haluat asentaa koneellesi Humakin version Zoom-sovelluksesta, ole yhteydessä tietohallinnon tukeen osoitteessa support@humak.fi. Pääset käyttämään Zoomia Humakin tunnuksilla osoitteesta https://humak.zoom.us/. Voit myös kirjautua Zoomiin Humakin verkkosivulta työkalusymboli-valikosta kohdassa HumakZoom.

Sivusta vastaa: Emilia Lehtonen, Opintotoimisto,
Viimeksi päivitetty: 11 syyskuun, 2023