Opiskelun työkalut

Tälle sivustolle on koottu keskeisimmät opinnoissasi tarvitsemasi työkalut ja niiden ohjeet.

Opiskelussa tarvitsemasi työkalut

Tälle sivustolle on koottu keskeisimmät opinnoissasi tarvitsemasi työkalut ja niiden ohjeet. Aloittaessasi Humakin opinnot sitten tutkinto- tai avoimen AMK:n opiskelijana tutustu Humakin Digiavaimeen. Digiavain antaa sinulle avaimet Humakissa käytettäviin digitaalisiin työvälineisiin ja käytäntöihin. Tavoitteena on, että Humakin digitaaliset järjestelmät ja palvelut tulevat sinulle tutuiksi ja opintosi saavat sujuvan alun. 

Huomaa, että Digiavaimen sisältö on käytettävissä koko opintojesi ajan. AMK-tutkinto-opiskelijoilla ja AMK-polkuopiskelijoilla Digiavain sisältyy Opiskeluvalmiudet 5 op -opintojaksoon. Digiavaimen sisältö on hyödyllinen myös YAMK-opiskelijoille, joten vaikka se ei kuulukaan osaksi tutkinto-opintojasi, suositellaan sen läpikäymistä opintojen sujuvoittamiseksi.

Digiavaimeen kirjaudutaan osoitteessa https://moodle.humak.fi/enrol/index.php?id=3376. Käytä kirjautuessasi itserekisteröitymisen opintojaksoavainta (huom. tunnukseen kuuluu = ja ! merkit, kopioi siis alla oleva opintojaksoavain kokonaan):

=Humakd1g1ava1n!

Tukiosoitteet

Collaborate Ultra

Collaborate Ultra on yksi Humakin webinaaritiloista. Löydät käyttöohjeet Digiavaimesta.

Google G Suite

Googlen G Suite on palvelukokonaisuus, joka sisältää ohjelmia oppimisen helpottamiseen sekä yhteisöllisyyden ja yhteistyön lisäämiseen. Humakin opiskelijat – mukaan lukien avoimen AMK:n polku- ja väyläopiskelijat – joilla on voimassa oleva opiskeluoikeus, saavat käyttöönsä Googlen G Suite -palvelut. Siihen ei kuulu Gmail-sähköposti eikä Google-kalenteri, vaan niitä käytetään Office 365-palvelulla. Löydät käyttöohjeet Digiavaimesta

GoReact

GoReact on pilvipohjainen videoiden hallintajärjestelmä. GoReactia käytetään Humakissa erityisesti tulkkauksen opintojaksoilla.

Lisätään myöhemmin.

Hoodle verkko-oppimisympäristö

Hoodle on Humakin verkko-oppimisympäristö, josta löydät opintojaksototeutusten suoritusohjeet, tehtävänannot sekä tehtävien palautusalustat. Myös opintojaksoa koskeva viestintä tapahtuu Hoodlessa. Huomioithan, että opintojaksot tulevat näkyviin Hoodleen vasta niiden alkaessa. Löydät käyttöohjeet Digiavaimesta.

Tukipyynnöt: hoodle@humak.fi

Humak Finna

Kirjaston elektroniset ja painetut kokoelmat ovat haettavisssa Humakin verkkokirjastosta: https://humak.finna.fi/.  

Kirjoittamiseen liittyvät ohjeet

Löydät kirjoittamiseen liittyvät ohjeet täältä.

Libguides

Libguides on julkaisualusta pääasiassa kirjastoille erilaisten oppaiden julkaisemiseen ja ylläpitämiseen. Libguidesiin päästäkseen ei tarvitse erikseen kirjautua Humakin tunnuksilla, vaan kyseessä on avoin alusta. 

Lukkarikone

Lukkarikone on näkymä Humakin tilanvarausjärjestelmään ja tarkoitettu opiskelijoiden lukujärjestyksien julkaisuun. Tutustu tarkemmin Lukkarikoneen ohjeisiin tästä.

Office 365

Humakin opiskelijat – mukaan lukien avoimen AMK:n polku- ja väyläopiskelijat – joilla on voimassa oleva opiskeluoikeus, saavat käyttöönsä Humakin sähköpostilaatikon ja Microsoftin Office 365 -palvelut. Huomioithan, että opiskeluoikeuden päättyessä tunnukset poistuvat 30 päivän kuluessa ja kaikki tilille tallennetut tiedot poistetaan 30 päivän sisällä. Löydät käyttöohjeet Digiavaimesta.

Opens

Opens on tapahtumien suunnitteluun ja toteutukseen kehitetty pilvipalvelu tapahtumien järjestäjille, tapahtumapaikoille ja tapahtumapalvelujen tuottajille. Palvelua käytetään kulttuurituotannon koulutuksessa ja lehtori myöntää siihen oikeudet tuotantokohtaisesti. 

Padlet

Padlet on  muistitaulu esimerkiksi ryhmän työskentelyyn. 

Peppi – Opiskelijan työpöytä

Peppi on Humakin oppilaitosjärjestelmä. Tutustu tarkemmin Pepin Opiskelijan työpöydän ohjeisiin tästä.

Tukipyynnöt: peppi@humak.fi

Spark

Sparkin avulla lehtorit keräävät jokaisen opintojakson päättyessä opintojaksokohtaista opiskelijapalautetta. 

Tukipyynnöt: opintopalaute@humak.fi

Thinglink on sovellus, joka mahdollistaa interaktivisten kuvien, videoiden ja 360 median luomisen. Löydät käyttöohjeet Digiavaimesta

Tuudo

Tuudo on mobiilisovellus, joka kokoaa yhteen opiskelijoiden useimmin tarvitsemat tiedot ja palvelut korkeakoulun opintotietojärjestelmistä (esim. Peppi) ja niiden ulkopuolelta. 

Urkund

Urkund on plagioinninvastainen verkkopalvelu, joka auttaa tarkistamaan, onko opinnäytetöissä esimerkiksi Internetistä kopioituja otteita. Urkundin avulla pystyy myös selvittämään lähdeviitteiden oikeellisuutta. Huomaa, ettei Urkundia käytetä opinnäytetöissä, jos se tehdään Wihissä.

Lähetä oma opinnäytetyösi tai muu kirjallinen oppimistehtävä Urkundiin sähköpostin liitteenä. Huomaa, ettei kaikkia opiskeluun liittyviä kirjallisia tehtäviä lähetetä Urkundiin. Opetushenkilökunnan jäsenet kertovat aina erikseen mikäli tietty tehtävä on syytä lähettää Urkundiin.

Urkund vertaa lähetettyä tiedostoa Internetistä löytyvään aineistoon ja omaan sisäiseen arkistoonsa ja lähettää ohjaajalle raportin vertailun tuloksista. Raportin tulosten tulkinta on opetushenkilökunnan vastuulla.

Humakin sisäinen Urkundin tukiosoite on urkund@humak.fi.

Opiskelijan ohje

 1. Ohjaaja antaa sinulle oman Urkund-sähköpostilaatikkonsa osoitteen. Sähköpostiosoite on muotoa ”etunimi.sukunimi.humak@analyysi.urkund.fi”.
 2. Lähetä työsi saamaasi osoitteeseen sähköpostitse sähköpostin liitetiedostona. Tiedoston tulee olla muotoa .doc, .docx tai .pdf. Tiedostossa ei saa olla kopiointi- tai muita suojauksia. Jos olet saanut ohjeen käyttää kurssikoodia, kirjoita se sähköpostin otsikkoon ensimmäiseksi hakasulkeisiin: [kurssikoodi].
 3. Tiedoston lähetyksen jälkeen saat Urkundilta sähköpostin otsikolla ”Vahvistus dokumentin vastaanottamisesta”. Sähköpostissa vahvistetaan, että lähettämäsi tiedosto on tullut perille ja annetaan tarkempaa tietoa Urkund-järjestelmästä. Saat sähköpostiisi virheilmoituksen, jos tiedosto on muotoa, jota Urkund ei hyväksy.
 4. Urkundilta saamassasi sähköpostissa on linkki lähettäjän nimen rekisteröintiin. Klikkaa linkkiä ja kirjoita nimesi lomakkeelle. Nimen rekisteröiminen helpottaa arviointia. Aivan sähköpostin lopussa on linkki, jota klikkaamalla voit kieltää oman työsi käytön jatkossa Urkundin sisäisessä tietokannassa plagiointivertailujen lähteenä.
 5. Urkund vertaa tiedostoa sisäisen tietokantansa sisältöön sekä internetistä löytyvään materiaaliin. Urkundin sisäinen tietokanta sisältää esim. aikaisemmin Urkundiin lähetettyjä tiedostoja, kirjoja ja artikkeleita.
 6. Urkund analysoi työn vuorokauden kuluessa ja lähettää ohjaajalle sähköpostiviestin, jossa on raportti lähetetystä tiedostosta. Raportissa kerrotaan, löysikö Urkund tiedostosta yhtäläisyyksiä muiden lähteiden kanssa ja raportin pohjalta ohjaaja voi tarkastella työn lähdeviitteitä yms. tarkemmin.
 7. Kerran lähetettyä tiedostoa ei saa poistettua Urkundista. Jos haluat lähettää tiedostosta uuden version, lähetä se samasta sähköpostiosoitteesta, josta lähetit alkuperäisen version ja käytä samaa tiedostonimeä. Jos lähetät saman dokumentin eri version eri sähköpostista tai eri tiedostonimellä, palvelu vertaa tiedostoja toisiinsa ja ilmoittaa turhaan samankaltaisuudesta toiseen dokumenttiin.

Et tarvitse Urkundiin erillisiä tunnuksia. Humakin Urkundista vastaa kirjasto.

Virpi

Virpi on videotyökalu opinnäytetyöprosessiin.

Webropol

Webropol on kysely- ja raportointityökalu.

Löydät Webropolin käyttöohjeet kirjautumisen jälkeen työkalun yläpalkista kohdasta “Tuki ja ohjeet”. Muita ohjeita kootusti ohessa:

Tukipyynnöt: webropol@humak.fi

Wihi

Wihi on opinnäytetyön tekemisen kommunikointi- ja arkistointityökalu.

Wihin kautta kulkevat opinnäytetyöhön liittyvät viestit opiskelijan, opinnäytetyön ohjaajan ja tilaajan välillä. Opinnäytetyön aihe-ehdotus, opinnäytetyösuunnitelma, opinnäytetyön yhteistyösopimus sekä opinnäytetyön eri palautusvaiheet prosessoidaan Wihissä, ja siellä opinnäytetyö myös arvioidaan aikanaan.

Opinnäytetyön opintopisteet kirjautuvat HOPSiin suoraan Wihin kautta. Opinnäytetyöprosessi on pilkottu Wihissä kolmeen osaan (1/3, 2/3 ja 3/3).

Wihin käyttöohje

Wihiin liittyvät tukipyynnöt: peppi@humak.fi

Workseed

Workseed on työkalu harjoittelusuunnitelmien ja -sopimusten, opinnollistamisen sekä muun työpaikoilla tapahtuvan oppimisen hallintaan.

 • Esittelyvideo (05:48)
 • Opiskelijan ohjeet (huom. katso myös ohje varmennekoodeista)
 • Harjoitteluohjaajan ohjeet, Workseed guide for intership supervisor
 • Alla on videot Workseedin käytöstä (05:01) ja siitä, miten saat näkyviin harjoitteluopintojaksojen englanninkieliset sisällöt Workseedissä (01:25). Molemmat videot ovat tekstitettyjä. Tekstityksen saat päälle ratas-symbolista (Asetukset) ja valitsemalla sieltä Tekstitykset > Suomi. Huomaa, että Workseedin käyttö -video on esimerkki Kulttuurituottaja (AMK) -tutkintoon sisältyvästä harjoittelusta, mutta voit soveltaa sitä myös muissa koulutuksissa.


Mikäli sinulla on ongelmia Workseedin käyttöönotossa, olethan ensisijaisesti yhteydessä harjoitteluopintojaksosta vastaavaan lehtoriin.

Zoom

Zoom on yksi Humakin webinaaritiloista. Löydät käyttöohjeet Digiavaimesta.

Sivusta vastaa: lehtma26, Opintotoimisto,
Viimeksi päivitetty: lokakuu 28, 2021