Tutkinto-opiskelijat

Tästä uusien opiskelijoiden tietopaketista löydät ryhmäkohtaiset ohjeistukset, tietoa lähiopetuksen aikatauluista, ennen lähiopetuksen alkua mahdollisesti palautettavista tehtävistä ja muuta yleistä informaatiota lukuvuoden aloittamisesta.

Katsoo kiikareilla

Onnittelut opiskelupaikasta ja tervetuloa Humakin opiskelijaksi! 

Alta löydät yleisiä uusia tutkinto-opiskelijoita koskevia tietoja opintojen aloitukseen liittyen. Jos et ole vielä ottanut opiskelupaikkaa vastaan, huolehdithan tämän tärkeimmän asian kuntoon ilmoitettuun määräaikaan mennessä Opintopolussa. Muistathan samalla ilmoittautua lukuvuodelle. 

Tarkempia tietoja omien opintojesi aloituksesta löydät Jyväskylän, KuopionTurun ja pääkaupunkiseudun kampuskohtaisilta alasivuilta. Mikäli aloitat opiskelemaan monimuoto- tai verkkotutkintoa, tiedot löytyvät pääkaupunkiseudun alasivulta. 

Käsilläsi olevasta Opiskelijan oppaasta löydät tärkeimmät opiskeluun liittyvät tiedot koko opintojesi ajalle.

Humakin järjestelmät tutuksi Digiavaimen kautta

Kun olet ottanut opiskelupaikan vastaan ja ilmoittautunut lukuvuodelle, pääset käsiksi Humakin Digiavaimeen, joka toimii kaikille tutkinto- ja avoimen AMK:n opiskelijoille johdantona Humakin digitaalisiin työvälineisiin ja käytäntöihin. Digiavaimeen pääset jo ennen opintojesi alkua elokuussa – lue lisää täältä.

AMK-tutkinto-opiskelijat voivat Digiavaimen lisäksi opiskella omaehtoisesti Opiskeluvalmiudet  5 op -opintojakson osiot 1–3 ennen opintojen alkua (huom. Digiavain on osio 3). Pääset kirjautumaan opintojakson verkko-oppimisympäristöön Hoodlessa osoitteesta https://moodle.humak.fi 4.8.2021 lähtien.

Tarvitsetko opiskelutodistuksen?

Kun olet ottanut opiskelupaikan vastaan, ilmoittautunut lukuvuodelle ja aktivoinut Humak-tunnukset, voit ladata sähköisesti varmennetun opiskelutodistuksen. Opiskelutodistuksen saat ladattua Pepin opiskelijan työpöydältä kohdasta “Opiskelijan todistukset”.

Mikäli sinulla on kysyttävää opiskelupaikan vastaanottoon tai opintojen aloitukseen liittyen, olethan yhteydessä Humakin opintotoimistoon – autamme sinua mielellämme. Yhteystiedot löydät täältä.

Valintojen tuloksia julkaistaan Opintopolussa niiden valmistuttua hakukohteittain.

Varasijojen osalta valintapäätökset päivittyvät aamuisin ja iltaisin paikan vapauduttua. Opiskelijaksi valittu saa tiedon vastaanotettavasta opiskelupaikasta sähköpostilla. Omaa varasijatilannetta voit seurata Oma Opintopolku.fi -palvelusta.

Kun otat opiskelupaikan sitovasti vastaan Oma Opintopolku.fi -järjestelmästä, pääset ilmoittautumaan lukuvuodelle läsnä- tai poissaolevaksi. Lukuvuosi-ilmoittautuminen tapahtuu OILI-järjestelmässä. Onnistuneesta paikan vastaanotto- ja läsnäolotieto -tallennuksesta saat sähköpostiviestin.

Huomaathan, että läsnäolotiedon voit ilmoittaa vain sitovan opiskelupaikan vastaanoton jälkeen, et vielä ehdollisen vastaanoton jälkeen (jolloin jäät jonottamaan ylempää hakutoivetta).

Mikäli et ota opiskelupaikkaa vastaan annettuun määräaikaan mennessä, menetät opiskelupaikkasi. 

Opiskelijavalinta on ehdollinen siihen saakka, kunnes olemme tarkastaneet haussa käyttämäsi todistukset. Suurimmalta osalta uusista opiskelijoista todistukset saadaan tarkastettua Opetushallituksen ylläpitämästä kansallisesta suoritusrekisteristä.

Alkuperäiset todistukset tarkastetaan ensimmäisellä viikolla vain niiltä opiskelijoilta, joiden todistuksia ei ole voitu tarkastaa kansallisesta suoritusrekisteristä. Kyseisiin opiskelijoihin ollaan erikseen sähköpostitse yhteydessä elokuussa.

Huomaathan, että alkuperäiset todistukset on esitettävä pyydettäessä.

Mikäli koulusivistyskielesi on muu kuin suomi, sinun tulee täyttää sähköinen Ilmoitus koulusivistyskielestä -lomake. Lomakkeen löydät täältä.

Koulusivistyskielesi on suomi, jos sinulla on suomenkielisen peruskoulun tai lukion päättötodistus, johon sisältyy arvosana äidinkielenä opiskellusta suomen kielestä. Lue lisää kieliopinnoista täältä.

Kela saa korkeakouluilta tiedot opiskelupaikan vastaanottaneista automaattisesti, esimerkiksi opintotuen myöntämistä varten. Sinun ei tarvitse toimittaa Kelaan erikseen todistusta vastaanottamastasi opiskelupaikasta. 

Mikäli tarvitset todistuksen opintojen aloittamisesta tai korkeakoulun vahvistuksen opinnoista esimerkiksi TE-toimistoon, voit pyytää todistusta opintotoimisto@humak.fi. Varauduthan siihen, että todistuksen lähettämisessä voi kestää ruuhkasta riippuen. Huomioithan, että sinun on tullut ottaa opiskelupaikka vastaan ja tehdä läsnäoloilmoittautuminen ennen kuin voimme kirjoittaa opiskelijatodistuksen.

Ensimmäisenä luokuvuotena voit olla poissaolevana opiskelijana vain lakisääteisestä syystä. Lakisääteinen syy täytyy todentaa Humakin hakijapalveluihin toimitetulla asiakirjalla 14 päivän kuluessa siitä, kun olet ilmoittanut poissaolostasi. Lue lisää opintojen aloituksen siirtämisestä ja tarvittavista toimista täältä

Tutkinto-opiskelijana sinun tulee maksaa lukuvuosittainen terveydenhoitomaksu Kelalle ja maksu tulee muistaa maksaa oma-aloitteisesti. Terveydenhoitomaksulla rahoitetaan korkeakouluopiskelijoiden terveydenhoitoa. Korkeakouluopiskelijoiden terveydenhoitopalvelut tuottaa Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS.

Lue lisää terveydenhoitomaksusta Kelan sivuilta.

Opiskelijoiden asialla Humakissa toimii Humanistisen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta eli HUMAKO. Voit liittyä HUMAKOn jäseneksi ja osallistua tutoreiden järjestämään toimintaan jo kesän aikana. Kesän toiminta ja muuta tärkeää tietoa aloittavalle opiskelijalle on koottu Uusien opiskelijoiden tervehdyskirjeeseen.

Opiskelijakunnan jäsenenä saat useita paikkakuntakohtaisia ja valtakunnallisia opiskelija-alennuksia. Saat HUMAKOn jäsenkortilla myös opiskelijalle tutut paikallisliikenteen, VR:n, Matkahuollon sekä Kelan opiskelijaetuudet. Opiskelijakunnan jäsenenä voit myös osallistua toimintaan ja päästä osaksi opiskelijoiden yhteisöä.

Lue lisää HUMAKOsta ja opiskelijakunnan jäsenyydestä.

Sivusta vastaa: Opintotoimisto,
Viimeksi päivitetty: kesäkuu 9, 2021