Tutkinto-opiskelijat

Tästä uusien opiskelijoiden tietopaketista löydät ryhmäkohtaiset ohjeistukset, tietoa lähiopetuksen aikatauluista, ennen lähiopetuksen alkua mahdollisesti palautettavista tehtävistä ja muuta yleistä informaatiota lukuvuoden aloittamisesta.

A cartoon character using binoculars

Onnittelut opiskelupaikasta ja tervetuloa Humakin opiskelijaksi! 

Alta löydät yleisiä uusia tutkinto-opiskelijoita koskevia tietoja opintojen aloitukseen liittyen. Jos et ole vielä ottanut opiskelupaikkaa vastaan, huolehdithan tämän tärkeimmän asian kuntoon ilmoitettuun määräaikaan mennessä Opintopolussa. Muistathan samalla ilmoittautua lukuvuodelle. 

Tarkempia tietoja omien opintojesi aloituksesta löydät Jyväskylän, KuopionTurun, Tampereen ja pääkaupunkiseudun kampuskohtaisilta alasivuilta. Eri koulutusohjelmien verkkototeutuksille on oma alasivunsa.

Käsilläsi olevasta Opiskelijan oppaasta löydät tärkeimmät opiskeluun liittyvät tiedot koko opintojesi ajalle.

Uusi AMK-opiskelija: tutustu Opiskelu- ja digitaidot 5 op -opintojaksoon

Perehdy ennen opetuksen alkua Opiskelu- ja digitaidot 5 op -opintojakson Digiavain-osioon, joka antaa sinulle avaimet mm. Humakissa käytettäviin digitalisiin työvälineisiin ja käytäntöihin. Tavoitteena on, että Humakin digitaaliset järjestelmät ja palvelut tulevat sinulle tutuiksi ja siten saat sujuvan alun opinnoillesi. 

Pääset opintojaksolle 15.8.2024 alkaen kirjautumalla ensin Humakin verkko-oppimisympäristö Hoodleen osoitteessa https://moodle.humak.fi.

Opiskelu- ja digitaidot 5 op -opintojakso ei kuulu YAMK-opiskelijoiden opintoihin, mutta myös YAMK-opiskelijat voivat hyödyntää opintojakson sisältöjä.

Tarvitsetko opiskelutodistuksen?

Voit todistaa uuden opiskelupaikkasi ottamalla kuvakaappauksen Oma Opintopolku -palvelun opiskelupaikan vastaanoton näkymästä tai tuloskirjeeltä, jonka saat sähköpostitse kaikkien yhteishaun valintojen tuloksen julkaisun jälkeen. Kuvakaappausta tai tuloskirjettä sopii käyttää uuden opiskelupaikan todentamiseen suomalaisille toimijoille.

Kun olet ottanut opiskelupaikan vastaan, ilmoittautunut lukuvuodelle ja aktivoinut Humak-tunnukset, voit ladata sähköisesti varmennetun opiskelutodistuksen. Opiskelutodistuksen saat ladattua Pepin opiskelijan työpöydältä kohdasta “Opiskelijan todistukset”. Sähköpostiviesti Humak-tunnusten tekemiseen lähetetään sinulle lukuvuodelle ilmoittautumisesi jälkeen viimeistään viikkoa ennen opintojen alkua.

Mikäli sinulla on kysyttävää opiskelupaikan vastaanottoon tai opintojen aloitukseen liittyen, olethan yhteydessä Humakin opintotoimistoon – autamme sinua mielellämme. Opiskelijapalveluiden yhteystiedot. 

Valintojen tuloksia julkaistaan Opintopolussa niiden valmistuttua hakukohteittain.

Varasijojen osalta valintapäätökset päivittyvät aamuisin ja iltaisin paikan vapauduttua. Opiskelijaksi valittu saa tiedon vastaanotettavasta opiskelupaikasta sähköpostilla. Omaa varasijatilannetta voit seurata Oma Opintopolku.fi -palvelusta.

Kun otat opiskelupaikan sitovasti vastaan Oma Opintopolku.fi -järjestelmästä, pääset ilmoittautumaan lukuvuodelle läsnä- tai poissaolevaksi. Lukuvuosi-ilmoittautuminen tapahtuu OILI-järjestelmässä. Onnistuneesta paikan vastaanotto- ja läsnäolotieto -tallennuksesta saat sähköpostiviestin.

Huomaathan, että läsnäolotiedon voit ilmoittaa vain sitovan opiskelupaikan vastaanoton jälkeen, et vielä ehdollisen vastaanoton jälkeen (jolloin jäät jonottamaan ylempää hakutoivetta).

Mikäli et ota opiskelupaikkaa vastaan annettuun määräaikaan mennessä, menetät opiskelupaikkasi. 

Opiskelijavalinta on ehdollinen siihen saakka, kunnes olemme tarkastaneet haussa käyttämäsi todistukset. Suurimmalta osalta uusista opiskelijoista todistukset saadaan tarkastettua Opintopolun hakemukselta ja Opetushallituksen ylläpitämästä kansallisesta suoritusrekisteristä.

Huomaathan, että alkuperäiset todistukset on esitettävä pyydettäessä. Kyseisiin opiskelijoihin ollaan erikseen sähköpostitse yhteydessä ennen opintojen alkua.

Mikäli koulusivistyskielesi on muu kuin suomi, sinun tulee täyttää sähköinen Ilmoitus koulusivistyskielestä -lomake. 

Koulusivistyskielesi on suomi, jos sinulla on suomenkielisen peruskoulun tai lukion päättötodistus, johon sisältyy arvosana äidinkielenä opiskellusta suomen kielestä. Lue lisää kieliopinnoista.

Kela saa korkeakouluilta tiedot opiskelupaikan vastaanottaneista automaattisesti, esimerkiksi opintotuen myöntämistä varten. Sinun ei tarvitse toimittaa Kelaan erikseen todistusta vastaanottamastasi opiskelupaikasta.

Kelan vinkit uusille opiskelijoille esimerkiksi tukien hakemisesta:

Mikäli tarvitset todistuksen opintojen aloittamisesta tai korkeakoulun vahvistuksen opinnoista esimerkiksi TE-toimistoon, voit pyytää todistusta opintotoimisto@humak.fi. Varauduthan siihen, että todistuksen lähettämisessä voi kestää ruuhkasta riippuen. Huomioithan, että sinun on tullut ottaa opiskelupaikka vastaan ja tehdä läsnäoloilmoittautuminen ennen kuin voimme kirjoittaa opiskelijatodistuksen.

Ensimmäisenä luokuvuotena voit olla poissaolevana opiskelijana vain lakisääteisestä syystä. Lakisääteinen syy täytyy todentaa Humakin hakijapalveluihin toimitetulla asiakirjalla 14 päivän kuluessa siitä, kun olet ilmoittanut poissaolostasi. Lue lisää opintojen aloituksen siirtämisestä ja tarvittavista toimista

Tutkinto-opiskelijana sinun tulee maksaa lukukausittainen terveydenhoitomaksu Kelalle ja maksu tulee muistaa maksaa oma-aloitteisesti. Terveydenhoitomaksulla rahoitetaan korkeakouluopiskelijoiden terveydenhoitoa. 

Syyslukukauden eräpäivä on 30.9.2023, ja maksun voi halutessaan maksaa jo nyt. Kevätlukukauden 2024 terveydenhoitomaksua ei voi vielä maksaa, sillä seuraavan vuoden terveydenhoitomaksun määrä ei ole vielä tiedossa. 
Korkeakouluopiskelijoiden terveydenhoitopalvelut tuottaa Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS.

Lue lisää terveydenhoitomaksusta Kelan sivuilta.

Alla olevassa kuvassa on visualisoitu opintopolun rakentuminen Humakissa. Tutustu tarkemmin kuvan sisältöihin klikkaamalla ikoneita. Klikkaa tarvittaessa Fullscreen-painiketta kuvan alapuolella, niin näet kuvan suurempana. Pääset kuvaan myös tästä

Opiskelijoiden asialla Humakissa toimii Humanistisen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta eli HUMAKO. HUMAKO on tarkoitettu päivä- ja monimuoto-/verkkotutkinnon, avoimen AMK:n opiskelijoille ja YAMK:n opiskelijoille. Voit liittyä HUMAKOn jäseneksi ja osallistua tutoreiden järjestämään toimintaan jo kesän aikana. Kesän toiminta ja muuta tärkeää tietoa aloittavalle opiskelijalle on koottu Uusien opiskelijoiden tervehdyskirjeeseen.

Opiskelijakunnan jäsenenä saat useita paikkakuntakohtaisia ja valtakunnallisia opiskelija-alennuksia. Saat HUMAKOn jäsenkortilla myös opiskelijalle tutut paikallisliikenteen, VR:n, Matkahuollon sekä Kelan opiskelijaetuudet. Opiskelijakunnan jäsenenä voit myös osallistua toimintaan ja päästä osaksi opiskelijoiden yhteisöä.

Lue lisää HUMAKOsta ja opiskelijakunnan jäsenyydestä.

Sivusta vastaa: Opintotoimisto,
Viimeksi päivitetty: 19 kesäkuun, 2024