Formaalioppimisen hyväksiluvut tehdään oppilaitosten todistusten pohjalta. Formaalioppimisessa tehtyjä kieliopintoja voi joutua täydentämään Humakin ammattikielenopintojaksojen kokeilla ja/tai suorittamalla opintojaksoihin vaaditut tehtävät.
Jos opiskelija uskoo, että hänen informaalioppimisessa saavuttamansa kielitaito vastaa Humakin asettamia tavoitteita, voi hän todentaa kielitaitonsa joko suorittamalla Humakin opintojaksoihin vaaditut tehtävät sekä opintojaksojen kokeet tai kokoamalla aiemmasta osaamisestaan portfolion. Portfolion opiskelija esittelee kielten opettajalle, joka kertoo mitä hyväksiluetaan. Tämän jälkeen opiskelija tekee eAHOT-hakemuksen ja kohdentaa sen kielten opettajalle. Kaikki kielten eAHOT-hakemukset kirjaa kielten opettaja.
A) Muodollisessa koulutuksessa hankitun kielten osaamisen AHOT-menettely
Seuraavat suoritukset hyväksytään korvaamaan Humakissa tutkintoon kuuluvia kieliopintoja:
- Muussa ammattikorkeakoulussa, korkeakoulussa tai yliopistossa suoritetut vastaavantasoiset ja -sisältöiset sekä laajuiset vieraiden kielten ja toisen kotimaisen kielen kieliopinnot voidaan hyväksilukea sellaisinaan kielitaito-opintojaksoon.
- Ulkomailla suoritettu englanninkielinen yliopisto-tai korkeakoulututkinto voi korvata ensimmäisen vieraan kielen (englanti) opinnot (5 op). Englantilaisen filologian 25 op:n laajuiset perusopinnot voivat korvata ensimmäisen vieraan kielen (englanti) opinnot (5 op). Ammattialan kielitaidon hallinta osoitetaan osallistumalla opintojaksojen kokeisiin.
- Pohjoismaisten kielten 25 op:n laajuiset perusopinnot voivat korvata toisen kotimaisen kielenopinnot (5 op). Ammattialan kielitaidon hallinta osoitetaan osallistumalla opintojaksojen kokeisiin; sekä suullinen että kirjallinen taito on osoitettava.
- Valtion kielitutkintolautakunnan jäsenelle suoritettua toisen kotimaisen kielen koetta/valtionhallinnon kielitutkintoa (”virkamiestutkinto”) tulee ammattialan kielitaidon osalta täydentää suorittamalla opintojaksoihin vaaditut tehtävät ja osallistumalla opintojaksojen kokeisiin; sekä suullinen että kirjallinen taito on osoitettava.
- Yleisessä kielitutkinnossa (YKI) vähintään taitotasolla 3 suoritetun vieraan kielen tai toisen kotimaisen kielen kokeen voi ammattialan kielitaidon osalta täydentää suorittamalla opintojaksoihin vaaditut tehtävät ja osallistumalla opintojaksojen kokeisiin. Toisessa kotimaisessa kielessä on osoitettava sekä suullinen että kirjallinen taito.
- Ammattikorkeakoulututkintoihin, yliopistojen kieliopintoihin sisältyviä kielten opintojaksoja (vieraasta kielestä ja/tai toisesta kotimaisesta kielestä) sekä kansainvälisiin vaihto-ohjelmiin kuuluvia kielten Erasmus-intensiivikursseja voidaan hyväksilukea kieltenopettajan harkinnan mukaan vapaasti valittaviin opintoihin ja kielten opintojaksoihin ammattialan sanastoa täydentämällä, esim. suorittamalla opintojaksoihin vaaditut tehtävät ja osallistumalla opintojaksojen kokeisiin.
- Ammattikorkeakoulututkintoihin sisältyviä kielten päättökokeita ja ulkomaisia kielikokeita (esim. Cambridge, TOEFL) ei hyväksytä suoraan korvaaviksi suorituksiksi, vaan opiskelijan tulee ammattialan kielitaidon osalta täydentää niitä suorittamalla opintojaksoihin vaaditut tehtävät ja osallistumalla opintojaksojen kokeisiin.
- Muussa yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa suoritettuja harvinaisempien vieraiden kielten opintoja voidaan hyväksilukea vapaasti valittaviin opintoihin. Hyväksiluettaviin opintoihin eivät kuitenkaan ensisijaisesti kuulu eri kielistä suoritetut alkeiskurssit, vaan suositellaan laajempia opintokokonaisuuksia (alkeis- + jatkokurssit).
- Työväen-, kansalaisopistossa tai yleissivistävässä koulutuksessa suoritetut kielten kurssit eivät kartuta opintopisteitä Humakissa, elleivät ne ole korkeakoulutasoisia opintoja.
B) Muussa kuin muodollisessa koulutuksessa hankitun kielten osaamisen AHOT-menettely
Työssä tai vapaa-ajan toiminnassa ja elämänkokemuksen kautta hankitun osaamisen osoittaminen:
- opiskelija suorittaa opintojaksoihin vaaditut tehtävät sekä opintojaksojen kokeet (sekä suulliset että kirjalliset tehtävät ja kokeet); suoritus arvioidaan numeerisesti (erityisesti toisen kotimaisen kielen taito, sekä suullinen että kirjallinen taito); todistusmerkinnät ovat toisen kotimaisen kielen taidossa Tyydyttävä/Hyvä ja vieraassa kielessä Tyydyttävä/Hyvä/Kiitettävä tai
- opiskelija kokoaa aiemmasta osaamisestaan portfolion, johon hän kokoaa näyttöä kielitaidostaan (esim. CV, työhakemus/-hakemuksia, työtodistuksia, työssä ko. kielellä laadittuja tekstejä/asiakirjoja ym.) sekä liittää mukaan itsearvioinnin Eurooppalaisen viitekehyksen taitotasoasteikkoihin perustuen opiskelija esittelee suullisesti portfolion kyseisellä kielellä, ja se arvioidaan numeerisesti (erityisesti toisen kotimaisen kielen taito, sekä suullinen että kirjallinen taito); todistusmerkinnät ovat toisen kotimaisen kielentaidossa Tyydyttävä/Hyvä ja vieraassa kielessä Tyydyttävä/Hyvä/Kiitettävä.