Opiskelijan opas
Humakin tutkinto-opiskelijana sinun on mahdollista hakea aikaisemmin hankittua osaamista osaksi opintojasi. Tätä prosessia kutsutaan ahotoinniksi (AHOT). Osaaminen voi olla hankittu koulutuksessa, työssä, toimialan luottamustehtävissä, vapaa-ajan toiminnassa tai arkioppien. Tältä sivulta löydät ohjeet AHOT-menettelyyn ja eAHOT-hakemuksen luomiseen.
Opiskelijan opas - Opinnot - Opintojen suunnittelu - AHOT – Onko sinulla aiemmin hankittua osaamista?
Humakin tutkinto-opiskelijana sinun on mahdollista hakea aikaisemmin hankittua osaamista osaksi opintojasi. Tätä prosessia kutsutaan ahotoinniksi (AHOT). Osaaminen voi olla hankittu koulutuksessa, työssä, toimialan luottamustehtävissä, vapaa-ajan toiminnassa tai arkioppien. AHOT-menettelyssä osaaminen hyväksytään osaksi tutkintoa, opintokokonaisuutta tai opintojaksoa pakollisina, vaihtoehtoisina tai vapaasti valittavina opintoina. AHOT-menettelyn myötä suoritettavien opintojen määrä voi vähentyä, etkä joudu opiskelemaan sitä, minkä jo osaat.
Osaamisesi tulee vastata koulutuksen opetussuunnitelman osaamistavoitteita. Tutustu siis huolellisesti tutkintosi opetussuunnitelmaan ja tunnista osaamistasi suhteessa opintojaksojen osaamistavoitteisiin.
AHOT-menettelyn kulku on kuvattu oheisella kuvalla. Sen avulla sinulle selkiytyy ahotoinnin periaatteet, menettelyn eri vaiheet ja eri toimijoiden roolit niissä. Huomaa, että tämän sivun alaosassa näet vielä tarkemmat kuvaukset kieliä, CampusOnline.fi-opintoja sekä asepalvelusta että partiokoulutusta koskevista hyväksilukuohjeista.
Tutustu tarkemmin kuvan sisältöihin klikkaamalla kysymysmerkkejä. Voit halutessasi kuunnella kysymysmerkeistä avautuvien tekstilaatikoiden sisällöt valitsemallasi äänellä ja kielellä. Klikkaa tarvittaessa Fullscreen-painiketta kuvan alapuolella, niin näet kuvan suurempana. Pääset kuvaan myös tästä.
AHOT-hakemukset tehdään Pepin eAHOT-työkalulla. Tutustu hakemuksen tekemiseen ja katso video-ohjeet täällä.
Kieliopintoja voidaan hyväksilukea sekä
A) muissa korkeakouluissa ja yliopistoissa suoritettujen kieliopintojen perusteella että
B) muussa kuin muodollisessa koulutuksessa hankitun osaamisen perusteella.
Formaalioppimisen hyväksiluvut tehdään oppilaitosten todistusten pohjalta. Formaalioppimisessa tehtyjä kieliopintoja voi joutua täydentämään Humakin ammattikielenopintojaksojen kokeilla ja/tai suorittamalla opintojaksoihin vaaditut tehtävät.
Jos opiskelija uskoo, että hänen informaalioppimisessa saavuttamansa kielitaito vastaa Humakin asettamia tavoitteita, voi hän todentaa kielitaitonsa joko suorittamalla Humakin opintojaksoihin vaaditut tehtävät sekä opintojaksojen kokeet tai kokoamalla aiemmasta osaamisestaan portfolion. Portfolion opiskelija esittelee kielten opettajalle, joka kertoo mitä hyväksiluetaan. Tämän jälkeen opiskelija tekee eAHOT-hakemuksen ja kohdentaa sen kielten opettajalle. Kaikki kielten eAHOT-hakemukset kirjaa kielten opettaja.
Seuraavat suoritukset hyväksytään korvaamaan Humakissa tutkintoon kuuluvia kieliopintoja:
Työssä tai vapaa-ajan toiminnassa ja elämänkokemuksen kautta hankitun osaamisen osoittaminen:
CampusOnline.fi-opintojen suoritusmerkinnät näet Oma opintopolku -palvelussa.
Jotta CampusOnline.fi-opinnot tulevat osaksi tutkinto-opintojasi, sinun tulee täyttää eAHOT-hakemus muissa ammattikorkeakouluissa suoritettujen opintojen osalta. Voit tarkastella ja jakaa opintotietojasi Oma Opintopolku -palvelun kautta.
Lisätietoa CampusOnline suoritusmerkintöjen siirrosta löydät täältä.
Asepalvelusta ahotoidaan seuraavasti Yhteisöpedagogi (AMK) -tutkinnossa:
Partiokoulutusta ahotoidaan seuraavasti Yhteisöpedagogi (AMK) -tutkinnossa:
Huomaa, että hyväksiluvun edellytyksenä on partiosta saatu opintopisteytetty todistus.
Partiokoulutuksen nimi ja laajuus | YP-koulutuksen opintojakson nimi ja partiokoulutuksella hyväksiluettava laajuus |
Partiojohtajan peruskoulutus 7 op | 5 op jakautuen vuosittain määriteltävällä tavalla opintojaksoihin Toimijuuden edistäminen ja Valmentava työote (korvaa yleensä näiden 5 op:n laajuisen harjoittelun) |
Valmentajakoulutus 2 op | 2 op kohtaan Valmentava työote (edellyttää lisäksi NQF6-tason saavuttamista osoittavaa näyttöä, jos Valmentava työote tulee tällä ja edellisellä kohdalla suoritetuksi kokonaan Partion koulutusten kautta) TAI |
Koulutusohjaajakoulutus 3 op | 2 op osaksi Vapaaehtoistyön ohjaaminen ja kehittäminen 2–15 op -opintojaksoa* vapaasti valittavissa opinnoissa |
Partiokouluttajakoulutus 2 op | 2 op osaksi Vapaaehtoistyön ohjaaminen ja kehittäminen 2–15 op -opintojaksoa* vapaasti valittavissa opinnoissa |
Partiojohtajan jatkokoulutus 25 op | 15 op osaksi Vapaaehtoistyön ohjaaminen ja kehittäminen 2–15 op -opintojaksoa* vapaasti valittavissa opinnoissa |
*Vapaaehtoistoiminnan ohjaaminen ja kehittäminen 2–15 op on vapaavalintainen opintojakso, joka ei sisällä valmennusta, vaan sitä toteutetaan ahotoimalla, harjoittelussa tai opinnollistamalla.
Sivusta vastaa: Emilia Lehtonen,
Viimeksi päivitetty: 29 maaliskuun, 2022